Predavanje europarlamentarke Ivane Maletić s okruglim stolom na Sveučilištu u Zadru

Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru sutra (Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru, 10 h) organizira predavanje zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić, nakon kojeg će održati okrugli stol, s temom pametne specijalizacije kao budućnosti društveno-gospodarskog razvitka Europske unije.

Hrvatska vlada donijela je strategiju pametne specijalizacije za razdoblje od 2016. do 2020., u kojoj su sadržani prijedlozi kako transformirati hrvatsko gospodarstvo i povećati njegovu konkurentnost. Cilj je okupiti kritičnu masu znanstvenika i gospodarstvenika koji bi zajednički radili na istraživanju i razvoju, postizanju istraživačke izvrsnosti i njihovoj komercijalizaciji. Definirana su i tematska područja – zdravlje i kvaliteta života, energija i održiv okoliš, transport i mobilnost, sigurnost te hrana i bioekonomija.

Kako bi se povećala konkurentnost utvrđenih prioritetnih tematskih područja, prepoznat je značaj međusektorskih tema kao što su KET tehnologije (bio-tehnologija, nano-tehnologija, mikro i nano elektronika i fotonika, napredni materijali), ICT, turizam i kreativna i kulturna industrija. Oni bi u budućem razvoju Republike Hrvatske trebali jačati konkurentnost tradicionalne industrije putem primjene inovacija i nove tehnologije, stvaranja veće dodane vrijednosti povezivanjem prerađivačkih sektora, kreativne i kulturne industrije te omogućavanjem rasta tržišta stvaranjem zajedničkih proizvoda s turističkim sektorom (npr. zdravstveni turizam, gastro i eno turizam, kulturni turizam). Projekte je moguće financirati iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova, u kojima je alokacija od 330.470.426 € namijenjena poslovnom sektoru za aktivnosti istraživanja i razvoja.

Na okruglom stolu na Sveučilištu u Zadru, s početkom u 11.30 sati, uz europarlamentarku Maletić sudjelovat će kompetentni sudionici sa zadarskog područja: pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić, pročelnica Ureda župana Zadarske županije Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Vedrana Kevrić, zamjenica pročelnice Odjela za turizam i komunikacije znanosti Sveučilišta u Zadru Božena Krce Miočić te studenti diplomskog studija Poduzetništvo u kulturi I turizmu na Odjelu za turizam i komunikacije znanosti Sveučilišta u Zadru, Šime Lugović i Inga Jurin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...