Prva volonterska šuma u Zadarskoj županiji posađena kod Obrovca

 

Na području grada Obrovca u Crnoj Punti, Kruševo, zahvaljujući radu i trudu više od stotinu volonterki i volontera – malih i velikih – u samo jedan dan posađeno je 1400 sadnica običnoga bagrema i 100 sadnica primorskoga bora na površini od jednoga hektara – prva “volonterska” šuma u Zadarskoj županiji, kako piše lider.

Akcija pošumljavanja izvrstan je primjer organiziranoga i učinkovitoga volonterskog aktivizma, priopćila je u nedjelju Taida Garibović, voditeljica projekta “Volonterska šuma – Umrežavanje i podrška organizatorima volontiranja za održivi razvoj volonterstva”.

Projekt vrijedan 760.00 kuna

Riječ je o projektu koji provodi Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja “Eko-Zadar”. Projekt se počeo provoditi u lipnju ove godine i trajat će 18 mjeseci – do kraja studenoga 2018.

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 760 tisuća kuna, a u stopostotnom iznosu financiraju ga Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda (ESF) i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. provodi i financira u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

U provedbi projekta u partnerstvu sudjeluju još četiri institucije i organizacije i to: Srednja škola Obrovac, Udruga socijalnih radnika Zadar – Volonterski centar Zadar, Ekološka udruga Zrmanja i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA.

Cilj projekta je povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa koji uključuju i programe školskoga volontiranja te odgoja za volontiranje u slabije razvijenim dijelovima Zadarske županije (gradovi Obrovac i Benkovac te općine Novigrad, Posedarje i Poličnik).

U planu čišćenje Zrmanje

Među brojnim volonterima koji su u subotu zasadili 1500 sadnica, bio je i župan Zadarske županije Božidar Longin, koji je okupljene kratko podsjetio na to da je sadnja stabala važna za čitavu zajednicu. Svoje volonterske knjižice dobili i pročelnici Zadarske županije – Daniel Segarić i Krešimir Laštro, te pročelnik Grada Zadra Ivica Katić. Ravnatelji partnerskih ustanova, Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA Vladimir Kovačević i Srednje škole Obrovac Jurica Ćurko, kao i cijeli projektni tim, svojim su pozitivnim primjerom volonterskog rada dodatno pojačali odabrano partnerstvo na projektu.
Druženja i smijeha nije nedostajalo te se akcija pošumljavanja ujedno pretvorila i u akciju druženja. Volontirali su veliki i mali, “novi” i “stari”, volonteri kojima je nagrada bila zadovoljstvo odrađenim poslom, te iskustvo i poznanstva koja su stekli. Volonteri su na kraju dana spremno izrazili želju za još ovakvih i sličnih volonterskih akcija.

Kako je najavila Taida Garibović, u lipnju sljedeće godine u sklopu projekta “Volonterska šuma” volontere ‘očekuje’ velika akcija čišćenja rijeke Zrmanje te oslikavanje njezine obale, gdje će volonteri moći ponovo pokazati svoj entuzijazam i spremnost za aktivizam.

Akcija pošumljavanja, istaknula je, jedan je od primjera volonterskih akcija kojom se želi potaknuti volonterski angažman i oplemeniti naš životni prostor, te potaknuti i ostale organizatore volontiranja da provedu slične volonterske akcije u svojim zajednicama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...