Cestitka_Uskrs

Prve certifirane “Neretvanske mandarine” od sada u prodavaonicama

Zaštita geografskih oznaka manadrine kao autohtonog hrvatskog proizvoda je značajna jer će time neretvanska mandarina postati prepoznatljiv izvozni brand. Krajnji kupac dobiva jamstvo kupnje kvalitetnog proizvoda iz kontroliranog uzgoja, a proizvođač dobiva sigurnost plasiranja proizvoda i mogućnost postizanja bolje cijene. Ovim certifikatom, neretvanska mandarina se pridružuje impresivnom popisu hrvatskih proizvoda koji su upisani u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Neki od njih su: Slavonski kulen, Ogulinsko kiselo zelje, Lički krumpir i Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, Poljički soparnik…

Europska komisija je 1. srpnja 2017. g. zaštitila neretvansku mandarinu na europskoj razini čime je priznala njenu posebnost u odnosu na mandarine proizvedene u drugim državama. Od 2015. g. donedavno, nijedan hrvatski proizvođač mandarina se nije certificirao i zbog toga je postojala mogućnost da se taj status izgubi. Dana 13. studenog 2017. g. dva proizvođača mandarina (Nino Šešelj i Nikola Ujdur) su uspjeli dobiti certifikat uz pomoć tvrtke Frigo Bonsai, Regionalne razvojne agencije DUNEA i tvrtke BIOTEHNICON.

Slijedom toga je postignut dogovor s tvrtkom Tommy d.o.o. o uvođenju certificirane “Neretvanske mandarine” u ponudu dućana.

Za tvrtku Tommy d.o.o. ova suradnja je od iznimne važnosti jer na ovaj način tvrtka stječe mogućnost ponude provjereno kvalitetnih proizvoda, te potiče lokalni eko proizvod što je jedna od sastavnica strategije tvrtke.

Zamjenica Dubrovačko-neretvanskog župana, gđa Žaklina Marević pozdravila je prisutne i obratila se riječima:

– Nakon dobivanja EU oznake izvornosti s ciljem da se ovaj visoko kvalitetni proizvod, naša mandarina, što bolje plasira na tržište, Dubrovačko-neretvanska županija je u suradnji sa svojom Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA provela natječaj i dobili smo program razvoja branda neretvanske mandarine te novi vizualni identitet koji s popratnim rješenjima koja će moći koristiti svi oni proizvođači mandarina koji prođu postupak certifikacije za oznaku izvornosti. Ono što je zanimljivo je da je na pakiranju koje vidite ovdje natpis branda iza kojeg stoji prepoznatljiva kvaliteta samog proizvoda i EU oznaka izvornosti koja označava zaštitu proizvoda. Na taj način bi se zaokružio cjeloviti proizvod koji bi imao svoju prepoznatljivost i tržišnu vrijednost. Veliko nam je zadovoljstvo što danas ovdje imamo prvi primjer primjene ovog znaka i nadamo se da će i ostali proizvođači i otkupljivači slijediti ovaj primjer.

Predsjednik Neretvanske udruge voćara “Mandarina Opuzen”, gosp. Alenko Šešelj rekao je kako je tvrtka Frigo Bonsai napravila dobar i koristan korak i da će to sigurno potaknuti i ostale otkupne centre da se uključe u istu priču. “Bili smo jako uporni i “izgurali” ovaj postupak do kraja. Sad je na svima nama, koji se bavimo ovim poslom, proizvodnjom i prodajom mandarina, da se malo konkretnije uvežemo u ovu priču i pokušamo njegovati naš proizvod, jer ovo nam je budućnost.”

Predstavnica tvrtke Biotehnicon, gđa Ana Marušić Lisac, objasnila je slijed i važnost cijelog postupka:

– Oznaka “Neretvanske mandarine” je registrirana 2015. godine. Mandarina se našla u tom malom krugu uistinu posebnih proizvoda u Europskoj uniji ali i u čitavom svijetu, jer su te oznake prepoznate i drugdje. Prilikom izrade specifikacije radile su se usporedbe sa sličnim proizvodima i pokazala se i dokazala specifičnost neretvanske mandarine. Na nama, kao kontrolnom tijelu je da sve to što je navedeno u specifikaciji s tehničke strane uistinu popratimo u čitavom slijedu i da na koncu, izdavanjem certifikata zapravo potvrđujemo i jamčimo da je takav proizvod u potpunosti sukladan svim zahtjevima specifikacije.

Gosp. Aljoša Bašić, direktor marketinga tvrtke Tommy d.o.o., izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu:

– Tvrtka Tommy je iznimno počašćena što je prva koja je stala uz ovaj projekt plasmana certificirane neretvanske mandarine na hrvatsko tržište. Zadovoljstvo nam je što smo to postigli kroz ekskluzivnu distribuciju, stoga će svi naši kupci, putem prodajne mreže, biti u mogućnosti doći do ovog hvale vrijednog proizvoda. Ovaj projekt se savršeno uklapa u priču tvrtke Tommy kroz projekt “Naše domaće” gdje pokušavamo sa što više dobavljača dogovoriti plasman autohtonih, izvornih, certificiranih proizvoda i na taj način pružiti našim kupcima najkvalitetniju namirnicu. Svjedoci smo trendova u svijetu da se kvalitetna namirnica pokušava proizvesti maksimalno 250 km od plasmana. Tako je nekada bilo kod nas i vjerujemo da će ovim projektom tako ponovno i biti. Počašćeni smo i sigurni da je ovo samo uvertira u buduće projekte na ovu temu.

Gosp. Tomislav Ujdur, direktor tvrtke Frigo Bonsai, zaključio je događanje riječima:

– Prije svega, htio bih se zahvaliti tvrtki Biotehnicon i našim kooperantima, koji su bili voljni ući u sustav certificiranja. Za plasman neretvanske mandarine lako smo se odlučili za tvrtku Tommy, koja nam je stabilan cjelogodišnji partner u našem primarnom poslovanju. Počašćeni smo plasirati ovaj proizvod na tržište, nadamo se da će ova priča rasti jer smatramo da je ovo pravi put za našu mandarinu.

“Neretvanska mandarina” je prvi certificirani izvorni proizvod u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...