Ratko Mladić proglašen krivim za genocid, dobio doživotnu kaznu!

Vijeće je utvrdilo da Mladić nije kriv po točci jedan za genocid! Kriv je po ostalim točkama uključujući i genocid u Srebrenici unutar UZP-a. Vijeće je uzelo u obzir težinu djela za koje je utvrdilo da je kriv i za koje se navodi da su najteži mogući. Sudac je osudio Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Sudac čita Mladićevu ulogu u UZP-u u Srebrenici. 11. i 12 jula 1995 godine izdavao je naređena zapovjedniku MUP-a Borovčaninu, a imao je i kontrolu nad Drinski korpusom koji je djelovao u zoni odgovornosti. Izdavao je zapovijedi da se u Potočarima izdvoje muškarci od žena, djece i starijih. U izjavama je pozivao na odmazdu nad muslimanima, a nekoliko je puta na sastanku u Hotelu Fontana izjavio da muslimani iz Srebrenice mogu ostati ili nestati. Na temelju svega utvrđeno je da je optuženi imao namjeru likvidirati bosanske muslimane iz Srebrenice i to progonima, istebljenjima, ubojstvima, deportacijama, rekao je Orie.

Zapovjedao je ili rukovodio i jediniciama VRS-a i MUP-a te bez Mladića zločini ne bi bili počinjeni na takav način na koji su počinjeni, a koji uključuju i djela genocida.

Sudionici udruženog-zločinačkog poduhvata (UZP) u Sarajevu bili su pripadnici vojske i političkog vrha Republike Srpske: Radovan Karadžić, Stanislav Galić, Dragomir Milošević, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević.

Mladić je odgovoran i u značajnoj mjeri je doprinio UZP-u. Mladić je sudjelovao u osnivanju sarajevsko-romanijskog korpusa koji je odgovoran za zločine nad Sarajevom u sklopu UZP-a. Zapovjedao je tim korupsom. Djela Mladića su značajno doprinijela počinjenu zločina u Sarajevu. Osobno je zapovijedao granatiranjem Sarajeva u proljeće 1992, a u rujnu 1995. zapovijedio je da isključi struja i onemoguće druge komunalne usluge čime je prisilio stanovnike Sarajeva da izađu na otvoreno i budu izloženi snajperskoj vatri. Svrha snajperske paljbe bila je širenje terora među stanovništvom Sarajeva.

Vijeće je utvrdilo da je Mladić dao značajan doprinos uklanjanju muslimana i Hrvata s teritorija pod kontrolom bosanskih Srba. Bio je pripadnik UZP-a u Sarajevu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...