Razgovor s grupom Magazin: “Dugo nismo bili, radujemo se dolasku na Vir”

Na Viru ih nije bilo već neko vrijeme, duže od godinu dana, što je za „Magazin“ dugo i – previše. No, vraćaju se zato u pravi moment, na subotnji spektakl otvorenja „Adventa na Viru“.

Sve što bi mogli napisati o legendarnom splitskom pop sastavu „Magazin“ vjerojatno bi zahtijevalo puno više prostora, vremena i truda.

Razlog je jednostavan: splitski hitmejkeri obilježili su najmanje tri i pol desetljeća estrade i pop glazbe u Hrvata; napisali su, odsvirali i otpjevali neke od najljepših pjesama u tom periodu koje će, uvjereni su u „Magazinu“, nadživjeti i njihovo glazbeno umirovljenje, a pjevačice koje su stasale u „Magazinu“ i danas uspješno praše estradnom scenom.

Na Viru ih nije bilo već neko vrijeme, duže od godinu dana, što je za „Magazin“ dugo i – previše. No, vraćaju se zato u pravi moment, na subotnji spektakl otvorenja „Adventa na Viru“.

„Radujemo se, stvarno nismo bili dugo. Jedno ljeto nas je preskočilo, a posljednji put kada smo svirali više smo tugovali zbog poraza Hrvatske protiv Portugala, nego što smo feštali“, kaže prvi čovjek „Magazina“ gitarist Željko Baričić prisjećajući se virskog nastupa odrađenog na dan utakmice s Europskog prvenstva. Fešta će zato biti sada, u subotu 2. prosinca.

„Hoće, lijep je povod, blagdanski i obiteljski. Mi smo inače na Viru kao doma, sviramo svake godine najmanje jednom. Nadam se kako ćemo ponovno svirati na Virskom ljetu koje je zbog brojne publike i puno gostiju poseban doživljaj“, priča dalje prvi čovjek splitskog sastava. Iako se niti približno ne može sjetiti koliko je koncerta „Magazina“ odrađeno na otoku, neke pamti jer su održani u ekstremnim uvjetima, a neke jer se – nisu dogodili.

„Svirali smo jednom za Novu godinu po izvanrednoj zimi, zaista se ne mogu sjetiti da mi je ikad bilo tako hladno. Jedva smo preživjeli. Pamtim i da jednom nismo svirali jer smo do ponoći čekali da dođe struja. Pamtim, naravno, i one sjajne koncerte kada je sve bilo puno“, govori Baričić u ime benda koji formalno postoji od 1979. godine.

S imenom „Mladi batali“ i pjevačicom Majdom Šoletić osnovao ga je upravo Baričić, ubrzo postaju „Dalmatinski magazin“ i 1982. godine napokon svima znani „Magazin“ s novom pjevačicom Marijom Kuzmić i pjesmom „Dišpetožo moja mala“ s kojom su pobijedili na „Splitskom festivalu“.

U samo tri godine bend je promijenio tri imena, dvije pjevačice i nekoliko članova – najvažnije, došao je klavijaturist i kompozitor Tonči Huljić – ali put prema uspjehu već je bio utaban.

„Dinamo je tako proslavio 100-godišnjicu postojanja računajući period Građanskog i HAŠKA-a. Bili su isti klub s različitim imenima, baš kao i mi“, u šali kaže Baričić prisjećajući se početaka pop sastava koji traje već 38 godina. Nakon formiranja i etabliranja na estradi s prvim velikim hitom i nagradom, pridružuju im se pjevačica Ljiljana Nikolovska, a njihov tadašnji hit „Kokolo“ izveden na „Splitskom festivalu“ donosi im slavu i tada rekordni tiraž od 270 tisuća LP-a.

Uslijedio je period najveće slave „Magazina“ koji je žario i palio dvoranama i otvorenim pozornicama, a pjesme poput „Ti si želja mog života“, „Oko moje sanjivo“, „Sve bi seke ljubile mornare“, „Balkanska ulica“, „Dva zrna grožđa“ i brojne druge osigurale su im gotovo svakodnevne nastupe.

Nakon odlaska Nikolovske 1990. u SAD u „Magazin“ dolazi Danijela Martinović, pa šest godina potom Jelena Rozga koja je upravo na Viru prije dvije godine postavila apsolutni rekord posjećenosti jednog glazbenog koncerta. Između svih tih plavokosih ljepotica koje su bile zaštitni znak benda, baš kao i sadašnja pjevačica Andrea Šušnjara, ugnijezdila se crnokosa i crnooka Ivana Kovač u periodu od 2006. do 2010. godine.

S usponima i padovima, promjenama članova sastava i pjevačica, tiražama od preko 670 tisuća albuma („Put putujem“ iz 1986.) ili svega 9 tisuća prodanih CD-ova s posljednjim albumom „Mislim pozitivno!“, splitski „Magazin“ je uvijek bio vjeran svom zvuku i stilu. Kako će „Magazin“ za dvije godine ući u 40. godina postojanja benda, što je gotovo nestvarno za domaće glazbene prilike, možda će velika obljetnička turneja na pravi način obilježiti njegovu glazbenu epopeju. Baričić ipak izražava sumnju:

„Još je to daleko, tako da zasad ništa ne planiramo. Također, takve obljetnice su više tužne nego vesele. Velika je to stvar i onda čovjek shvati kako je puno toga prošlo. Nisam siguran da ćemo se upustiti u takvu turneju“.

Sadašnji „Magazin“ čine pjevačica Andrea Šušnjara, gitarist Željko Baričić i basist Nenad Vesanović Keko. Baričić je diplomirao elektrotehniku, Vesanović Keko diplomirao je na Glazbenoj akademiji, dok je Šušnjara završila predškolski odgoj na Filozofskom fakultetu u Splitu. Tri člana, svi akademski obrazovani – takvih bendova nema puno.

Neke grupe pamtimo po muškim vokalima, neke po sjajnim instrumentalnim izvedbama, a „Magazin“ po njegovim pjevačicama. Gitarist Baričić prvo je osnovao bend „Mladi batali“, potom mu je tri godine poslije dao ime „Magazin“, ali uvijek s početnom odlukom o ženskom vokalu za pop sastav. Ukupno sedam pjevačica, puno pjesama i hitova na 18 studijskih albuma. Tako je sada s pogledom unazad, ali te daleke 1979. godine kada je osnovan bend, nitko nije znao kako će se priča završiti.

„Imali smo viziju kada smo osnovali bend i molili Boga da se ostvari te da možemo živjeti od glazbe. Zapravo, nadali smo se da će nam hobi postati posao. Uspjeli smo i slobodno mogu kazati kako cijeli život radim ono što volim“, ponosan je Baričić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...