Riskiraju glavu, ali kad se dijeli 437 milijuna kuna, dobivaju mrvice

Dvije godine Vlada nije poštovala vlastiti zakon i uvrstila heroje iz HGSS-a u financiranje novcem od igara na sreću. Sad su konačno uvršteni, ali dobili su za sljedeću godinu tek 1,99 milijuna kuna.

“Trudimo se napraviti na terenu što više, ali ugrožen je rad naših podružnica. Dobili smo upola manje novca od dogovorenoga, koji je minimum za naše funkcioniranje.”

Prilično razočarano nam govori to Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja. Dvije godine Vlada nije poštovala vlastiti zakon i uvrstila heroje iz HGSS-a u financiranje novcem od igara na sreću. Sad su konačno uvršteni, ali dobili su za sljedeću godinu tek 1,99 milijuna kuna od 436,9 milijuna kuna, koji će biti podjeljeni za rad udruga, kulturu, pomoć dijaspori, sport, liječenje ovisnika, udrugama branitelja…

Do stavke smo obrazložili zašto nam je potrebno barem 3,9 mlijuna kuna. Utrostručile su nam se obveze, intervencija je sve više, a naši volonteri su na raspolaganju 24 sata u cijeloj državi. Ne ide novac za njihov rad, ali nam treba oprema, prostor, nametnut nam je i birokratski posao, za koji nemamo ljude, kaže Prizmić, koji će još ovaj tjedan pokušati urgirati kod premijera Andreja Plenkovića i dokazati mu zašto im je potreban novac, pišu 24sata.

– Neki nisu ni tražili povećanje, a dobili su ga, dok nama nije odobreno – zaključuje.

HGSS ima oko 1500 volontera i uvijek su prvi kad treba spašavati živote tijekom cijele godine. Iz proračuna za svoj rad dobivaju devet milijuna kuna i još 3,5 milijuna od gradova, općina i županija. Iznos se nije mijenjao. Dapače, prošlih godna se i smanjivao iako su intervencije i obveze HGSS-a rasle. Oni od tog novca kupuju užad, plaćaju sve režije, benzin, automobile, čamce i svu drugu opremu.

Ministarstvo financija na čelu sa Zdravkom Marićem objavilo je kako će se dijeliti novac od igara na sreću sljedeće godine. Tih 436,9 milijuna kuna dolazi od naknada za klađenje, lutrijskih igara, kasina i dobiti Hrvatske lutrije. Država dodatno oporezuje one koji zalaze u sportske kladionice tako da uzme 10 posto od svakog dobitka iznad 1500 kuna. Taj novac se ne vraća društvu kroz ovu podjelu nego ostaje u proračunu.

Kako saznajemo, u Ministarstvu financija su neugodno iznenađeni kritikom iz HGSS-a i neće popustiti jer smatraju da su itekako udovoljili zahtjevima HGSS-a da uopće budu uvršteni među one kojima se dijeli novac od igara na sreću. Pa im nije jasno zašto se sad bune zbog postotka. Ministar Zdravko Marić i Vinko Prizmić očito ne mogu naći zajednički jezik o financiranju, a njihov sukob traje već mjesecima.

Inače, u 40 programa koji se financiraju od igara na sreću ima zaista svačega. Najviše novca odlazi za javne potrebe u sportu, skoro 150 milijuna kuna. Kad se pogleda popis, mnogi su dobili više od HGSS-a. Primjerice, za iseljeništvo odlazi ukupno 7,58 milijuna kuna: za poticaje u BiH, projekte iseljeništva, učenje hvatskog jezika, za program Hrvati izvan Hrvatske. Udruge branitelja će i preko igara na sreću dobiti pet milijuna kuna. Preko Zaklade za razvoj civilnog društva razne udruge će dobiti 42,35 milijuna kuna, državna zaklada Hrvatska za djecu pet milijuna kuna. Neobično je da se uz razne javne potrebe daje i 1,8 milijuna kuna za informiranje o EU i javnu diplomaciju. Inovativne umjetničke prakse dobivaju 7,05 milijuna kuna, a muzejska djelatnost dvostruko više.

U javnoj raspravi o uredbi o raspodjeli novca već su negodovanje izrazile i neke udruge civilnog društva – bune se što je ove godine pao postotak izdvajanja za njih. Iako je iznos novca koji država dijeli sljedeće godine iznimno visok, očito ima još nezadovoljnih, pišu 24sata.

 

ZA ŠTO IDE 436,9 MILIJUNA KUNA

Javne potrebe u sportu – 149,84 milijuna

Zavod za toksikologiju i antidoping – 3,05 milijuna

Program prevencije i resocijalizacije ovisnika – 1,49 milijuna

Rano otkrivanje ovsinika, liječenje i rehabilitacija ovisnika – 11,02 milijuna

Hrvatski zavod za javno zdravstvo – 2,7 milijuna

Potpore za programe za djecu i mlade – 2,75 milijuna

Udruge branitelja – 5 milijuna

Organizacije za humanitarnu djelatnost u inozemstvu – 2,54 milijuna

Hrvatski crveni križ – 2,73 milijuna

Suradnja s udrugama građana – 3,74 milijuna

Hrvatska gorska služba spašavanja – 1,99 milijuna

Politika za mlade – 3,5 milijuna

Mjere obiteljske i populacijske politike – 3,5milijuna

Udruge u socijalnoj skrbi -10,15 milijuna

Razvoj volonterstva – 2,4 milijuna

Zaklada “Hrvatska za djecu” – 5 milijuna

Prevencija nasilja nad i među djecom i mladima – 3,53 milijuna

Podrška svjedocima i žrtvama kaznenih djela – 1,82 milijuna

Izvršavanje kazne zatvora, mjere pritvora i odgojen mjere – 3,03 milijuna

Pomoćnici u nastavi za djecu

teškoćama u razvoju – 10,52 milijuna

Izrada udžbenika za slijepe i slabovidne učenike i studente – 2,34 milijuna

Udruge koje pomažu osobama s invaliditetom – 39,2 milijuna

Programi i projekti za djecu s teškoćama i invalide – 32,1 milijuna

Poticaj Hrvatskoj zajednici tehničke kulture -17,52 milijuna

Program Hrvati izvan Hrvatske -2,26 milijuna

Poticaji za obrazovanje, kulturu, znanost i zdravstvo u BiH – 2 milijuna

Programi i projekti hrvatskog iseljeništva -2,12 milijuna

Potpora učenju hrvatskog jezika za iseljeništvo i hrvatsku manjinu u inozemstvu – 1,12milijuna

Programi društva prijateljstva RH – 635.000 kuna

Informiranje o EU – 650.000 kuna

Javna diplomacija – 1,29 milijuna

Muzejsko galerijska djelatnost – 14,86 milijuna

Inovativne umjetničke i kulturne prakse – 7,05 milijuna

Međunarodna kulturna suradnja – 7,07 milijuna

Zaklada “Kultura nova” – 10,6 milijuna

Književno izdavaštvo – 4,43 milijuna

Udruge za izvaninsticionalni odgoj obrazovanje djece i mladih – 9,08 milijuna

Nac. Zaklada za razvoj civilnog društva, Udruge za razvoj zajednice – 42,35 milijuna

Sufinanciranje EU projekata organizacijama civilnog društvo – 6 milijuna

Program za zaštitu potrošača – 468.864 kuna


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...