Rosario pronađena u Zadru i dalje luta, ima kartu, ali Croatia Airlines je ne želi pustiti na let

Već drugi dan gospođa Rosario, izbjeglica iz Ekvadora koja se dobrovoljno odlučila vratiti u svoju domovinu, na zagrebačkom aerodromu čeka da je Croatia Airlines pusti na avion za Frankfurt. Iako je kupila putnu kartu i ima važeću putnu ispravu koju je dobila u Veleposlanstvu Republike Ekvador u Budimpešti, iz Croatie Airlinesa tvrde kako njene isprave nisu dovoljne, pozivajući se na njemački vizni režim, prenosi Telegram.

Kako su pojasnili u svom priopćenju, gospođi sinoć nisu dozvolili ulazak u zrakolov jer je imala tzv. emergency putovnicu države Ekvador, zamjenski dokument koji se izdaje u slučaju izgubljene ili ukradene putovnice, a koji za putovanje iz Hrvatske u Njemačku ne predstavlja valjani putni dokument.

Naime, putnik koji ima putovnicu kakvu je imala gospođa Rosario, tvrde iz Croatia Airlinesa, ne ostvaruje uvjete tranzita preko Frankfurta. Kažu i kako je za tranzitno putovanje iz države koja nije u Schengenu u državu koja jest nužna tranzitna viza.

CROATIA AIRLINES TVRDI DA BI DOBILI KAZNU DA SU PUSTILI GOSPOĐU
Iz Croatia Airlinesa dalje pojašnjavaju i kako, u slučaju da su gospođu Rosario koja želi otputovati svojoj kući pustili u avion, ona bi u Frankfurtu u zračnoj luci dobila status neprihvatljivog putnika, pa bi oni kao avioprijevoznik dobili financijsku kaznu i obvezu da tog putnika vrati u Hrvatsku o svom trošku.

“Također, kompanija nije dobila nikakva jamstva da putnik neće tražiti azil u Njemačkoj, a kada bi se to eventualno dogodilo tada bi avioprijevoznik bio izložen financijskoj kazni većoj od 10.000 eura”, navode dalje u svom priopćenju u kojem pravdaju svoj sinoćnji postupak.

IZ ISUSOVAČKE SLUŽBE DEMANTIRAJU CROATIA AIRLINES
No, Isusovačka služba za izbjeglice, koja je na svom Twitteru objavila da Rosario već dva dana čeka u zračnoj luci da je puste u avion, ne slaže se s Croatia Airlinesom i njihov sinoćnji postupak nazivaju neprimjerenim. Navode kako je Rosario sinoć, u pratnji dvije djelatnice Isusovačke službe za izgbjeglice, stigla na zagrebački aerodrom kako bi se ukrcala na avion, no dočekalo ih je neugodno iznenađenje jer Rosario nisu pustili u avion.

Kažu kako je putna isprava koju Rosario ima valjana te da su o svemu kontaktirali i Veleposlanstvo Republike Ekvador u Njemačkoj. “Veleposlanstvo nam je naglasilo kako je putna isprava koju gospođa Rosario posjeduje jedina važeća i dovoljna isprava koju diplomatska misija izdaje svojim državaljanima isključivo radi povratka u zemlju podrijetla.

Tzv. Emergency passport/putna isprava izdaje se u slučaju gubitka ili krađe dokumenta, što je gospođa Rosario doživjela, a za što ima potvrdu hrvatske policije prevedenu na engleski jezik”, navode u svom priopćenju iz Isusovačke službe za izbjeglice.

IZ MUP-A KAŽU DA CROATIA AIRLINES IMA PRAVO POSTUPATI PO VLASTITIM PRAVILIMA
Isusovci su nam rekli i kako su, povodom sinoćnjeg incidenta na aerodromu, pomoć tražili i kod djelatnika MUP-a koji su nadležni za obavljanje granične kontrole. Oni su im, kažu, potvrdili da je isprava koju Rosario ima važeća i da s njom može otputovati prema svojoj zemlji.

Iz MUP-a su nam također potvrdili da gospođa Rosario ima valjane isprave, no kažu da iz Croatia Airlinesa imaju pravo postupati prema vlastitim pravilima i tražiti od putnika isprave sukladno viznom režimu mjesta odredišta na koje se putuje upravo iz razloga da ne bi trebali plaćati kazne za putnike koji nemaju potrebne isprave.

ISUSOVCI SU PONUDILI DA ĆE PODMIRITI EVENTUALNE TROŠKOVE
Isusovačka služba navodi i da su djelatnice koje su bile u pratnji Rosario “izrazile spremnost da njihova organizacije službeno preuzme bilo kakve eventualne troškove.”

Kažu i kako su tražili od Croatia Airlinesa da se pismeno očituje o razlozima zbog kojih nisu putnicu pustili na let, no kako su oni to odbili napraviti. Zbog svega toga, zaključuju kako je gospođa Rosario žrtva diskriminacije te najavljuju da će se zbog svega obratiti nadležnim institucijama. A koliko će još gospođa Rosario čekati na zagrebačkom aerodromu dok se oko nje odvija birokratska zavrzlama, i kako će se uopće riješiti, još nije poznato.

O OVOJ GOSPOĐI SE VEĆ PISALO
Inače, ovo nije prvi put da se Rosario našla u hrvatskim medijima. Naime, ova 50-godišnjakinja je potkraj kolovoza pronađena kako luta Zadrom bez dokumenata i bez ideje gdje se točno nalazi.

Branila se da je dokumente izgubila, Zadrani su čak za nju organizirali i pomoć, no na kraju je odlukom policije završila u centru za ilegalce u Ježevu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...