Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda; “Dani sunca” na Narodnom trgu

Treći ovogodišnji Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda „Dani sunca“ održat će se na Narodnom trgu u Zadru od 9. do 11. studenog 2017. Ovo je četrdeset i peto izdanje „Dana sunca“ kojeg udruga „Eko-Zadar“ organizira pod motom „Živjeti dobro“.

 

Tri dana domaćih i tradicijskih proizvoda

Na sajmu će se ovog putra predstaviti dvije socijalne zadruge – Socijalna zadruga Start iz Splita kojoj je ovo prvo sudjelovanje na „Danima sunca“ i koja će se prvog sajmenog dana i predstaviti suvenirima, zanatskim i umjetničkim predmetima, te priručnikom za razvrstavanje otpada, dok se Socijalna zadruga Put iz Rijeke, stalna sudionica ovih sajmova, predstavlja tijekom sva tri sajmena dana donoseći sirupe od ljekovitog bilja i voća, pekmeze, ajvar i keramičke suvenire. Na sajmu će tijekom sva tri sajmena dana sudjelovati i dvoje nositelja oznake Hrvatski otočki proizvod; Kamen dizajn iz Preka čiji mužar nosi ovu oznaku, te OPG Marija Kuljerić čijih se više melema i krema od ljekovitog i aromatičnog bilja može pohvaliti istom oznakom. Na Narodnom trgu predstaviti će se i Bokun d.o.o. iz Splita koji donosi proizvode od bobičastog voća i suhe gljive, vino od šumskih kupina, sokove i džemove bez šećera, OPG CD Raspović iz Zadra s proizvodima od lavande, likerima i džemovima, Drmić j.d.o.o. iz Zadra s džemovima, te slanim i slatkim delicijama, OPG Eugen Novaković iz Posedarja sa delicijama od suhih smokava, PTO Nekić iz Biograda na Moru s kremama i uljima za tijelo i popularnom biljnom kuglom spavalicom, te OPG Ivana Dežmalj s asortimanom prirodne kozmetike. Radno vrijeme sajma koji se održava uz potporu Grada Zadra je 9. i 10. studenog od 8 do 20 sati, a 11. studenog od 8 do 15 sati.

 

O društvenom poduzetništvu u CISOK-u i na Narodnom trgu

U sklopu ovog sajma bit će 9. studenog održano i predstavljanje modela društvenog poduzetništva putem predstavljanja rada Socijalne zadruge Start iz Splita, te javnog predavanja. Predavanje pod nazivom „Uvod u društveno poduzetništvo“ održat će se u četvrtak 9. studenog 2017. s početkom u 12.30 sati u prostorijama CISOK-a Zadar (Polačišće 3, preko puta robnog centra Relja). Predavač je Michael Freer, stručnjak za društveno poduzetništvo i projektno upravljanje, a predavanje je prvenstveno namijenjeno nezaposlenim aktivnim tražiteljima posla, te svim zainteresiranima za društveno poduzetništvo. Predavanje će biti održano na hrvatskom jeziku, odnosno uz prijevod s engleskog jezika. Predavanje se održava u sklopu projekta “Društveno-poduzetnički mozaik splitsko-dalmatinskog područja” kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Michael Freer, stručnjak za društveno poduzetništvo i projektno upravljanje, angažiran na projektu “Društveno-poduzetnički mozaik splitsko-dalmatinskog područja” predstavit će modele društvenih poduzeća u kojima je djelovao ili djeluje, usporediti tradicionalne modele organizacija u javnom, privatnom i neprofitnom sektoru s modelom društvenog poduzetništva, ukratko iznijeti povijest društvenih poduzeća u Europi i podatke o formalnoj zastupljenosti društvenih poduzeća u Europi, te se osvrnuti na izazove društvenih poduzeća

Projekt “Društveno-poduzetnički mozaik splitsko-dalmatinskog područja” za cilj ima pomoći društvenim poduzetnicima u unapređenju kapaciteta za održivo poslovanje, razvoj i promociju proizvoda i usluga te informirati javnost o dobrobitima društvenog poduzetništva za društvo i okoliš. Ukupna vrijednost projekta koji se provodi od 1.6.2017. do 31.5.2018. je 517.920,99 HRK. Provoditelj projekta je udruga CEDRA Split, dok su partneri Socijalna zadruga VITA-ANST, Klub mladih Split i Socijalna zadruga Start.

Udruga „Eko-Zadar“ koja je organizator ovog predavanja, istoga će dana na sajmu „Dani sunca“ ugostiti Socijalnu zadrugu Start, odnosno projekt “Društveno-poduzetnički mozaik splitsko-dalmatinskog područja”, upravo  s ciljem informiranja građana/ki Zadra i Zadarske županije o društvenom poduzetništvu.

 

 

 

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...