Cestitka_Uskrs

Sapunar: “Keš sam nosio Kalmetinim suradnicima”

Bivši financijski direktor Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Sapunar posvjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu da se preko tvrtki Igora Premilovca izvlačio novac iz poduzeća koja su surađivala s HAC-om.

Sapunar je kazao da mu je Premilovac davao gotovinu koju je podizao s računa svojih tvrtki nakon potpisivanja ugovora s HAC-ovim kooperantima, a Sapunar je, po vlastitu priznanju, novac potom predavao, među ostalim i najbližim suradnicima tadašnjeg HDZ-ova ministra Božidara Kalmete – Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću.

Osim dvojici Kelmetinih državnih tajnika Sapunar je posvjedočio da je novac koji je dobivao od Premilovca predavao i direktorima Viadukta Ivanu Berketu i Damiru Kezeleu, Sandru Vukeliću te čelnicima HAC-a Jurici Prskalu i Mariju Lovrinčeviću.

Novac se, po Sapunarovim riječima, izvlačio iz tvrtki Viadukt, Osijek Koteks, Zagreb Tehnobeton, Strabag Zagreb, Strabag Austria, Granit… na više raznih poslova iz ingerencije HAC-a i Lučke uprave Zadar.

“Sve počelo izgradnjom Kalmetine”

“Sve počeo s izgradnjm Kalmetine, spojne ceste od autoceste do luke Gaženica. Došao mi je Livaković i pitao znam li firme preko koje bi se mogao izvlačiti ili oprati neki novac. U to vrijeme znao sam Premilovca i sjetio sam se njegove firme Remorker. Nakon toga sklopljeni ugovori”, kazao je Sapunar, koji je detaljno opisao kome je sve i u kojim slučajevima predavao novac dobiven od Premilovca.

Sapunar je još u istrazi Kalmetine suradnike prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na račune tvrtki Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na godinu dana zatvora, a može ga zamijeniti radom za opće dobro.

Uz Sapunara i Premilovca prije početka suđenja sporazumno je osuđen i direktor u Viaduktu Ivan Berket, a svi su morali vratiti i novac – Sapunar 3,8 milijuna kuna u gotovini i još dva milijuna u nekretninama i automobilu, Premilovac četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, dok je Berketu bio blokiran devizni račun sa 700.000 kuna koje su prebačene u državni proračun.

Sapunar svjedoči kao kao prvi svjedok na suđenju Kalmeti koji je, prema tvrdnjama tužiteljstva, svoje suradnike povezao u mrežu koja je navodno izvukla preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...