Sapunar: “Livaković mi je ponekad znao reći da izvučeni novac ide Kalmeti i za Zadar”

– Zdravko Livaković ponekad mi je znao reći da izvučeni novac ide Kalmeti i za Zadar – izjavio je na Županijskom sudu u Zagrebu bivši član upravge HAC-a Josip Sapunar svjedočeći na suđenju Božidaru Kalmeti i suoptuženim bivšim šefovima HAC-a i HC-a u aferi Remorker.

Drugi krak afere Remorker odveo je istražitelje u poslove cestogradnje. I rezultirao je podizanjem optužnice protiv bivšeg ministra mora prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, njegova najbližeg suradnika Zdravka Livakovića, te bivših šefova HAC-a i HC-a Josipa Sapunara, Stjepka Bobana, Milivoja Mikulića, Jurice Prskala i Marija Lovrinčevića, piše Jutarnji list.

Optužnicom su obuhvaćeni i Sandro Vukelić te bivši direktori Vijadukta Damir Kezele i Ivan Berket, kao i Miroslav Bunić iz Zagorje Tehnobetona, a tu je opet i Igor Premilovac.

USKOK tereti Kalmetu da je od 2005. do 2010. godine zajedno sa suoptuženicima organizirao izvlačenje oko 30 milijuna kuna na poslovima cestogradnje iz javnih poduzeća preko tvrtke Remorker.

Prema optužbi, Kalmeta i njegovi suradnici zahtijevali su isplatu mita od izvođača radova da bi im dodijelili poslove, a radilo se prije svega o gradnji tzv. Kalmetine i nove luke Gaženica.

Prema osmišljenom načinu izvlačenja sredstava, šefovi HAC-a i HC-a, tvrdi USKOK, odobravali su plaćanje neosnovano uvećanih vrijednosti radova te neizvršenih izvantroškovničkih radova.

Izvođači su pak sklapali fiktivne ugovore s tvrtkama Igora Premilovca, koji je dobivena sredstva prebacivao na račune svoje tvrtke Remorker u Pragu i potom je podizao gotovinu s računa.

Za sebe je zadržavao proviziju, a glavninu novca vraćao je šefovima tih javnih tvrtki preko Josipa Sapunara. Kalmeta, Livaković, Mikulić, Sapunar i Boban podijelili su, kako ih se tereti, oko 15 milijuna kuna i 858.0000 eura.

U ovom slučaju uz priznanje Premilovca, istražitelji raspolažu i priznanjem bivšeg člana uprave HAC-a Josipa Sapunara koji je opisao kako se odvijalo izvlačenje novca, ali i kako je išla podjela izvučene gotovine.

Vrlo opširan iskaz u kojemu je opisao kako su se zapravo dobijali poslovi na projektima cestogradnje, kome je trebalo dati mito i koje su sve kombinacije bile u igri, dao je i bivši šef građevinske tvrtke Osijek Koteks Drago Tadić. Tadić je pritom teretio i samog sebe, ali je dobio tzv. oprosnicu. Zanimljivo je da su u isplatama provizija, odnosno mita, kako proizlazi iz ove optužnice, sudjelovale i strane građevinske tvrtke, poput austrijskog Strabaga, odnosno njihovi direktori.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...