Šest gradonačelnika podiglo naknade za bebe; Evo na koliko i je li Dukić među njima

Demografske obnove u Hrvatskoj su svima puna usta, no konkretnih mjera često nema. Najčešće se ipak spominje povećanje naknada ze bebe, a na taj se korak u ovom mandatu lokalnih vlasti odlučio već šesti gradonačelnik u Hrvatskoj.

Grad Knin u idućoj godini podiže naknade za novorođenčad za čak 300 posto, najavila je dogradonačelnica Kristina Perić u intervjuu koji je s gradonačelnikom Markom Jelićem i zamjenikom Marijom Čačićem dala za kninski news portal huknet.

Naknade za novorođenčad u Kninu sada iznose 1.000 kuna, a Grad je za njih godišnje izdvajao oko 100.000 kuna. Nova gradska vlast odlučila je podignuti naknade na 3.000 kuna za što će u proračunu za 2018. izdvojiti 300.000 kuna. Novac će, istaknuo je Jelić, namaknuti preraspodjelom iz nekih drugih stavki te uštedom.

Nova gradska uprava, osim naknada za bebe, za iduću godinu u Kninu planira i uređenje novog vrtića, objašnjava Jelić, za što žele ostvariti sredstva iz EU, ali ne bude li to išlo financirat će ga iz proračuna i zaduživanjem. Planiraju povećati i broj stipendija, uvesti određeni broj stipendija za srednjoškolce, te financiranje asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju.

Zamjenica gradonačelnika najavljuje kako će se štedjeti gdje god bude moguće, a najviše na materijalnim troškovima redovnog poslovanja, a sve što se uštedi će biti usmjereno na izradu razvojnih projekata koji su u interesu grada Knina i njegovih građana, piše N1.

Marko Jelić šesti je gradonačelnik koji je u ovom mandatu lokalnih vlasti povećao naknade za bebe. Prvi je to napravio gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj koji je samo nekoliko tjedana nakon izbora povećao naknade za bebe za 500 kuna (s 1.500 na 2.000 kuna), podsjeća24sata

Nakon toga, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić podigao je naknade na čak 10.000 kuna i tako pozicionirao Opatiju kao grad s najvećim naknadama za bebe u Hrvatskoj. Naknade za bebe ovog je ljeta podigao i pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević zapravo ih vrativši na razinu prije nego ih je njegov prethodnik prepolovio pa sad opet iznose 1.500 kuna. Naknade je u rujnu poduplao i novi gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

Za više od sto posto naknade je, potom, podigao Marin Piletić, gradonačelnik Novske. S ranijih 1.000 kuna za prvo, 2.000 za drugo i 4.000 za treće i svako slijedeće dijete, naknade u Novskoj podignute su na 2.500 kuna za prvo, 5.000 za drugo, te 10.000 za treće i svako naredno dijete. Novska je tako postala grad koji najizdašnije pomaže roditeljima kod rođenja djeteta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...