Šokantni podaci kontrolora HZZO-a; Lažna bolovanja u enormnom su porastu

Od pregledanih 4181 kartona osiguranika koji su tada bili na bolovanju, čak 1150 osoba nije imalo indikacije za bolovanje te im je ono odmah zaključeno.

Podaci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, čiji kontrolori svakodnevno provjeravaju ordinacije obiteljske medicine, pokazali su da više od četvrtine zaposlenih koji su trenutno na bolovanju trebali bi se odmah vratiti na svoje radno mjesto, piše Jutarnji list.

U prvoj polovici godine, prema podacima HZZO-a, kontrolori su obavili 1226 redovnih i izvanrednih kontrola, od pregledanih 4181 kartona osiguranika koji su tada bili na bolovanju, čak 1150 osoba nije imalo indikacije za bolovanje te im je ono odmah zaključeno.

U samo šest mjeseci zbog toga su kažnjena 232 liječnika, od čega su 223 dobila opomenu, a devet opomena je bilo s novčanom kaznom. Sve je to pokazalo da je ove godine otkriveno znatno više lažnih bolovanja.

U prvih šest mjeseci radno aktivno stanovništvo na bolovanju je provelo 7 milijuna 814 tisuća i 871 dan. Ta brojka pokazuje da je na dnevnoj bazi bilo čak 50.438 bolesnih te je ona veća je nego prethodnih godina.

Ovi podaci su jako zabrinjavajući zato što svako bolovanje netko treba platiti, i to ovisno o duljini bolovanja, poslodavac ili HZZO. Tako da svako lažno bolovanje na mjesec HZZO stoji i po 4200 kuna, piše Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...