Što pomaže kod mamurluka?

Počinje sezona božićnih zabava, opuštanja i – alkohola. Zato je vrijeme da se podsjetimo na to kako ne postoji magični napitak koji bi izliječio mamurluk, nikakve čarobne formule koja bi vas oslobodila glavobolje i sveopćeg osjećaja iscrpljenosti.

No postoji nekoliko načina kako da si te simptome olakšate, a najvažniji od sviju je voda.

Jednostavno je, ali djeluje. Nekoliko čaša vode prije izlaska i nekoliko njih za vrijeme same zabave učinit će čuda.

Alkohol je prirodni diuretik što znači da istiskuje tekućinu iz tijela zbog čega mozak mora crpiti vodu iz organa poput mozga i želuca – zbog čega se javljaju glavobolje i mučnina.

Još jedna stvar koja će vam pomoći kod mamurkula je jaje, pripremljeno na bilo koji način. Jaja sadrže aminokiseline poput taurina, koji potiče rad jetre, i cistina koji pomaže kod glavobolje.

Osim aminokiselina trebat će vam i kalij koji tijelo troši kao posljedicu gubitka tekućine. Kalij se može pronaći u namirnicama poput banana, datulja i jogurta, tako da s oporakvom možete početi već od doručka.

Pokušavajte pritom izbjegavati namirnice teške za želudac, no jedite one koje će potiču rast razine šećera u krvi – malo meda ili tost od cjelovitih žitarica.

Ono što biste svakako trebali izbjegavati, koliko god primamljivo izgledalo, je masna i pržena hrana koja iritira želudac. Za takvu se hranu najbolje odlučiti prije izlaska kako biste napunili želudac i usporili apsorpciju alkohola u krv, piše Metro portal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...