Stiže novi zakon; Obiteljski liječnici moći će raditi do 70.

Nacrt novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti tek kreće u e-savjetovanje, a već je izazvao mnogo podijeljenih mišljenja. Liječnici primarne zdravstvene zaštite su uglavnom zadovoljni, a bolnički liječnici i djelatnici hitne ističu mnoge nedostatke. Jedna od novosti je da će obiteljski liječnici moći raditi do navršenih 70 godina te da će moći zaposliti još jednog liječnika u ordinaciji. Predviđen je i sustav nagrađivanja liječnika, ali nije jasno po kojem ključu.

– Nacrt predstavlja konačno uređenje primarne zdravstvene zaštite i završetak reforme stare 20 godina. Pacijenti će dobiti kvalitetniju uslugu, a mi ćemo raditi na mnogo bolji način – kaže dr. Ines Balint, članica Izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, pišu 24sata.

Obiteljski liječnici napokon će dobiti mogućnost izbora žele li biti zaposlenici doma zdravlja ili privatnici, po strogim mjerilima i uz ugovore s osiguravateljem. Imat će mogućnost udruživanja, slobodno raspolagati svojim financijama te ulagati u nova znanja i uređaje.

– To je značajno za pacijente jer će se unutar grupacija moći osigurati usluge zbog kojih se do sada išlo u bolnicu. Primjerice, ako obiteljski liječnik sumnja na žučne kamence, to će se ubuduće moći utvrditi u dva dana, dok bi u bolnici čekao dva ili tri mjeseca na pregled – kaže Balint.

Navodi da bi reorganizacijom domovi zdravlja trebali postati i dijagnostički centri. Tako bi pacijenti mogli brže obaviti pregled i pretrage, a bolnice bi se rasteretile. Tajnik Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivan Vukoja rekao je kako je radna skupina ignorirala sve njihove prijedloge.

Navodi da novi zakon neće riješiti goruće probleme zdravstva, poput održivosti bolničkog sustava, stručnog usavršavanja liječnika i reforme hitne medicinske pomoći. Na nedostatke u sustavu hitne pomoći upozorava Antun Bajan, djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

– Zakon ne određuje po kojim će se modelima ustrojiti hitna medicinska pomoć.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...