Suđenje Kalmeti; Danas svjedoči pokajnik koji ga jedini tereti, što će reći o izvlačenju milijuna?

Danas bi na Županijskom sudu u Zagrebu, kao prvi svjedok na suđenju bivšem HDZ-ovom ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti, trebao svjedočiti Josip Sapunar, bivši financijski direktor Hrvatskih autocesta.

Sapunar je tijekom istrage Kalmetu i suradnike povezao s izvlačenjem više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih cestarskih tvrtki, piše Net.hr.

Kalmeta i suoptuženici odbacuju optužbe

Suđenje bivšem ministru prometa te bivšem gradonačelniku Zadra počelo je sredinom prošlog mjeseca kada je Kalmeta, skupa sa suoptuženicima koji nisu pristali na nagodbu s tužiteljstvom, odbacio optužbu za izvlačenje milijuna iz javnih poduzeća, kao i onu da je Ministarstvo prometa dok mu je bio na čelu narudžbom promidžbenog filma “Prometna renesansa Hrvatske” oštetio državni proračun za više od 600 tisuća kuna.

Osim Kalmete, optuženi su i bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji bio član uprave HAC-a.

Sapunar, Premilovac i Berket se nagodili

Njih dvojicu Sapunar je naznačio kao osobe kojima je nosio novac koji su HAC-ovi kooperanti uplaćivali češkoj tvrtki Remorker čiji se vlasnik Igor Premilovac također nagodio s tužiteljstvom, pa je sporazumno osuđen na godinu dana zatvora, s tim da kaznu može zamijeniti radom za opće dobro.

Također sporazumno je osuđen i direktor Viadukta Ivan Berket. Prema toj nagodbi, Sapunar mora vatiti 3,8 milijuna kuna u gotovini te 2 milijuna u nekretninama. Premilovac mora vratiti četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, a Berketu je s blokiranog deviznog računa u državni proračun prebačeno 700.000 kuna.

Usto je Sapunar sporazumno osuđen i u slučaju Fimi media, dok je Premilovac na suđenju bivšem predsjedniku Hravtske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću, priznao da se preko njegvoe tvrtke Remorker izvlačio novac iz HGK.

Odvjetnici Božidara Kalmete od početka procesa tvrde da njihovog branjenika izravno ne tereti niti jedan svjedok ni suokorivljenik izuzev ‘pokajnika’ Sapunara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...