Kalmeta izostao zbog opće poznatih razloga

Svečana sjednica povodom Dana grada Zadra bez Božidara Kalmete

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Obnova Bedema zadarskih pobuna, Providurove palače, gradnja škole na Novom Bokanjcu, obnova područne škole na Ploči, razvoj luke Gaženice, nova tržnica na Meladi, POS-ovi stanovi na Crvenim kućama, neki su od projekata koji će se realizirati u 2018 godine koje je gradonačelnik Zadra Branko Dukić najavio na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj povodom obilježavanja Dana grada i blagdana Svetog Krševana.

Gaženica bi od veljače iduće godine trebala postati matična luka za kruzere, paralelno s tim razvijat će se ribarska i teretna luka. Aktualan je i projekt novog i većeg poduzetničkog inkubatora koji bi se trebao nalaziti na površini od 3.600 metara četvornih. Dukić je Zadrankama obećao obnovu ginekološkog i porodiljnog odjela opće bolnice Zadar.

Nismo zaboravili ni na poslovnu zonu Crno. Nakon otplate kredita za Višnjik, sredstva ćemo usmjeriti u ovu gospodarsku zonu, rekao je Dukić.

Od ovogodišnjih projekata istaknuti su obnova Kneževe palače, uređenje Višnjika, otvaranje turističko informativnog centra u palači Cedulin i stavljanje zadarskih bedema na popisu UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine te rekonstrukcija gradskih prometnica.

Ovogodišnja sjednica prošla je u izostanku dugogodišnjeg zadarskog gradonačelnik Božidara Kalmeta. Kalmeta je poslao telegram u kojem navodi kako zbog opće poznatih razloga ne može prisustvovati svečanoj sjednici.

Miljenko Domijan i dr. Freidoon Ghazi ovogodišnji su dobitnici Nagrade Grada Zadra za životno djelo. Nedavno uvrštenje Zadra na popis svjetske baštine UNESCO-a samo je jedna od zasluga prof. Miljenka Domjana koji svojim radom već gotovo pola stoljeća doprinosi zaštiti i revalorizaciji baštine Zadra i zadarskog kraja.

Američki kardiolog Freidoon Ghazi dugogodišnji je prijatelj zadarske bolnice, kojoj je, između ostalog, donirao angiosalu. Zaslužan je i za unaprjeđenje intervencijske kardiologije te edukaciju naših liječnika.

Nagradu Grada Zadra, koja se dodjeljuje za rad u protekle tri godine, dobiva Aida Vlainić, mentorica brojnih učenika Gimnazije Franje Petrića koji su osvajali natjecanja iz matematike i fizike.

Humanost i požrtvovnost stoji uz ostalo u obrazloženju nagrade Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar koja se posebno iskazala u ovogodišnjoj poplavi i požarima.

Zadarski atletičar Stipe Žunić, ove godine brončani na svjetskom prvenstvu u Londonu, također dobiva Nagradu Grada Zadra kao i naš proslavljeni nogometaš Luka Modrić koji je ne samo vrhunski sportaš već i promotor zadarskog turističkog proizvoda.

Za zapažene uspjehe u području zdravstva nagrađuje se dr. Klaudio Grdović zaslužan za uvođenje suvremene tehnologije na odjel urologije.

Grb Grada Zadra dodjeljuje se uzornom OPG-u Miodrag Deša koji se bavi ekološkim maslinarstvom i ima farmu koka nesilica, Marku Mišuliću osnivaču nagrađivane domaće aplikacije za upravljanje apartmanima i malim hotelima, za uspjehe u području glazbene kulture grbom je nagrađena sopranistica Nela Šarić a istu nagradu dobiva i mladi arhitekt Krešimir Damjanović, pobjednik ovogodišnjeg prestižnog japanskog arhitektonskog natječaja.

Odlukom zadarskog gradonačelnika Branka Dukića Grb Grada Zadra još se dodjeljuje Josipu i Marinu Deuru, koji su spašavali osobe i vozila u poplavi 11. rujna, te korisnicima Prenoćišta za beskućnike „Sveti Vinko Paulski” Caritasa Zadarske nadbiskupije koji uzgajaju poljoprivredne proizvode za Pučku kuhinju i socijalnu samoposlugu.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

 

Možda ste propustili pročitati