Svečana sjednica povodom Dana grada Zadra bez Božidara Kalmete

Obnova Bedema zadarskih pobuna, Providurove palače, gradnja škole na Novom Bokanjcu, obnova područne škole na Ploči, razvoj luke Gaženice, nova tržnica na Meladi, POS-ovi stanovi na Crvenim kućama, neki su od projekata koji će se realizirati u 2018 godine koje je gradonačelnik Zadra Branko Dukić najavio na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj povodom obilježavanja Dana grada i blagdana Svetog Krševana.

Gaženica bi od veljače iduće godine trebala postati matična luka za kruzere, paralelno s tim razvijat će se ribarska i teretna luka. Aktualan je i projekt novog i većeg poduzetničkog inkubatora koji bi se trebao nalaziti na površini od 3.600 metara četvornih. Dukić je Zadrankama obećao obnovu ginekološkog i porodiljnog odjela opće bolnice Zadar.

Nismo zaboravili ni na poslovnu zonu Crno. Nakon otplate kredita za Višnjik, sredstva ćemo usmjeriti u ovu gospodarsku zonu, rekao je Dukić.

Od ovogodišnjih projekata istaknuti su obnova Kneževe palače, uređenje Višnjika, otvaranje turističko informativnog centra u palači Cedulin i stavljanje zadarskih bedema na popisu UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine te rekonstrukcija gradskih prometnica.

Ovogodišnja sjednica prošla je u izostanku dugogodišnjeg zadarskog gradonačelnik Božidara Kalmeta. Kalmeta je poslao telegram u kojem navodi kako zbog opće poznatih razloga ne može prisustvovati svečanoj sjednici.

Miljenko Domijan i dr. Freidoon Ghazi ovogodišnji su dobitnici Nagrade Grada Zadra za životno djelo. Nedavno uvrštenje Zadra na popis svjetske baštine UNESCO-a samo je jedna od zasluga prof. Miljenka Domjana koji svojim radom već gotovo pola stoljeća doprinosi zaštiti i revalorizaciji baštine Zadra i zadarskog kraja.

Američki kardiolog Freidoon Ghazi dugogodišnji je prijatelj zadarske bolnice, kojoj je, između ostalog, donirao angiosalu. Zaslužan je i za unaprjeđenje intervencijske kardiologije te edukaciju naših liječnika.

Nagradu Grada Zadra, koja se dodjeljuje za rad u protekle tri godine, dobiva Aida Vlainić, mentorica brojnih učenika Gimnazije Franje Petrića koji su osvajali natjecanja iz matematike i fizike.

Humanost i požrtvovnost stoji uz ostalo u obrazloženju nagrade Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar koja se posebno iskazala u ovogodišnjoj poplavi i požarima.

Zadarski atletičar Stipe Žunić, ove godine brončani na svjetskom prvenstvu u Londonu, također dobiva Nagradu Grada Zadra kao i naš proslavljeni nogometaš Luka Modrić koji je ne samo vrhunski sportaš već i promotor zadarskog turističkog proizvoda.

Za zapažene uspjehe u području zdravstva nagrađuje se dr. Klaudio Grdović zaslužan za uvođenje suvremene tehnologije na odjel urologije.

Grb Grada Zadra dodjeljuje se uzornom OPG-u Miodrag Deša koji se bavi ekološkim maslinarstvom i ima farmu koka nesilica, Marku Mišuliću osnivaču nagrađivane domaće aplikacije za upravljanje apartmanima i malim hotelima, za uspjehe u području glazbene kulture grbom je nagrađena sopranistica Nela Šarić a istu nagradu dobiva i mladi arhitekt Krešimir Damjanović, pobjednik ovogodišnjeg prestižnog japanskog arhitektonskog natječaja.

Odlukom zadarskog gradonačelnika Branka Dukića Grb Grada Zadra još se dodjeljuje Josipu i Marinu Deuru, koji su spašavali osobe i vozila u poplavi 11. rujna, te korisnicima Prenoćišta za beskućnike „Sveti Vinko Paulski” Caritasa Zadarske nadbiskupije koji uzgajaju poljoprivredne proizvode za Pučku kuhinju i socijalnu samoposlugu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...