Svima su puna usta Škabrnje, a Hrvatska nikada nije ni istraživala Mladića

Protiv haškog osuđenika Ratka Mladića u Hrvatskoj je od 1991. donesena jedna presuda od 20 godina zbog ratnog zločina protiv civila na šibenskom području, u odsutnosti mu se sudi za miniranje brane Peruća, a županijska državna odvjetništva još vode istrage zbog raketiranja civilnih ciljeva u Slavoniji i na zadarskom području, izvijestilo je Državno odvjetništvo, a piše Tportal.

Presuda od 20 godina Mladiću, prema podacima koje je DORH objavio na svojoj internetskoj stranici, donesena je još 8. srpnja 1992. na šibenskom sudu. U odsutnosti mu je suđeno za to što je kao načelnik štaba 9. kninskog korpusa izdao zapovijed tenkovskim, oklopnim, topničkim i raketnim jedinicama da s položaja na području Sivog brda, Suhopolja, Civljana, Vuković brda i Lakića napadnu selo Kijevo, na koje je ispaljen velik broj granata, bombi i kasetnih bombi, uslijed čega je jedan civil poginuo, a selo gotovo potpuno uništeno i spaljeno.

Ujedno, osuđen je jer je od 27. kolovoza 1991. do 9. studenoga 1991. kao načelnik štaba 9. kninskog korpusa, a zatim kao komandant tog korpusa, naredio da se iz tenkovskog, topničkog i raketnog oruđa i oružja napadnu civilni i gospodarski objekti u Sinju, Vrlici, Maljkovu, Potravlju, Šatriću i Dabru. Uz veliku materijalnu štetu pritom su stradale dvije osobe, a prouzročen je i zbjeg oko 3000 stanovnika Vrlike.

 

Mladić je pritom osuđen i za zračni i tenkovski napad na Šibenik, u kojem je ‘jedna civilna osoba smrtno stradala dok su nastala oštećenja na brojnim spomenicima kulture, uključujući katedralu sv. Jakova, kao spomenik nulte kategorije’.

Optužnicom splitskog tužiteljstva u Splitu mu se u odsutnosti sudi za planiranje i organiziranje rušenja brane i hidroelektrane Peruća, ‘s ciljem potpunog potapanja svih nastanjenih mjesta nizvodno od brane i rijeke Cetine i to Sinja, Trilja i Omiša s preko 50.000 stanovnika’. Aktivacijom eksploziva došlo je do urušavanja i oštećenja brane po cijeloj dužini te drugih velikih oštećenja, ali su stručni djelatnici Hrvatske elektroprivrede spriječili potpuno rušenje brane i nastanak vodenog vala nasipavajući materijal u nastale otvore, podsjeća DORH.

Istraga protiv Mladića vodi se u osječkom Županijskom državnom odvjetništvu zbog raketiranja požeškog i đakovačkog područja kazetnim bombama od kolovoza do listopada 1995., a u zadarskom zbog napada na Zadar, Zemunik Donji, Posedarje, Pridragu, Suhovare, Rupalj, Galovac i Kali.

No ono što upada u oči u izvještaju DORH-a to je da nigdje nema ni spomena zločina u Škabrnji, čija tužna obljetnica je obilježena 18. studenog. Drugim riječima, prema onome što DORH tvrdi, Mladić nikada ni na jednom hrvatskom sudu nije ni optužen ni osuđen, niti se protiv njega vodila istraga za zločin u Škabrnji.

Podsjetimo, u napadu na Škabrnju ubijeno je 84 stanovnika tog mjesta, a izvršili su ga pripadnici tzv. Jugoslavenske armije pod zapovjedništvom tadašnjeg zapovjednika Kninskog korpusa Ratka Mladića i paravojnih formacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...