Tehno savjet; Kako očuvati bateriju uređaja?

O baterijama u našim elektroničkim uređajima treba voditi brigu. Ali, o tome kako to učiniti internetom kola veliki broj netočnih informacija. Neki od tih mitova ostatak su pravila koja su vrijedila za ranije korištene tehnologije i u stvari su štetni ako ih primjenjujete na novije baterije. Primjerice, baterije temeljene na niklu je trebalo u potpunosti isprazniti, dok to ne vrijedi za litijske baterije, kako piše tportal. Evo čega se trebate pridržavati, bez obzira imate li pametni telefon, tablet računalo, laptop…

Bolje je bateriju prazniti i puniti do kraja? Ne!

Starije baterije bazirane na niklu trebalo je potpuno prazniti kako bi zadržale početni kapacitet. Novije litijske baterije funkcioniraju drukčije, pa ih je bolje nadopunjavati odnosno držati punima između 40 i 70 posto kapaciteta. Izbjegavajte ih prazniti ispod 20 posto kapaciteta. S tim načinom punjenja postoji samo jedan problem: laptopi ga ponekad ne prepoznaju, pa je moguće kako će vam dati pogrešnu procjenu koliko će vam autonomije baterija omogućiti. Proizvođači laptopa preporučuju da bar jednom mjesečno u potpunosti ispraznite bateriju kako bi izbjegli taj problem.

Visoke i niske temperature ne mogu oštetiti baterije? Varate se.

Visoke temperature mogu smanjiti kapacitet baterije, bez obzira o kojem se uređaju radi. Najviše je to izraženo kod laptopa koji obavljaju zahtjevne zadaće poput obrade videa ili grafički intenzivnih igara, ali ni smartfoni nisu imuni. Ako laptop koristite tako što je stalno uključen u struju, ukoliko je to moguće izvadite bateriju kako bi što manje bila izložena toplini. Vratite ju tek kad znate kako nećete imati utičnicu u blizini.

Ne ostavljajte elektroničke uređaje s baterijama, kao ni same baterije, blizu izvora topline (recimo, radijatora ili štednjaka), kao ni u uvjetima u kojima temperatura može dramatično porasti tijekom kratkog razdoblja (primjerice, u parkiranom autu za vrelog ljetnog dana). Isto vrijedi i za niske temperature. Idealno je držati i baterije i elektroničke uređaje na sobnoj temperaturi.

Pohranite uređaj na 50 posto kapaciteta

Bateriju nemojte dugo ostavljati potpuno ispraženom, niti ju često potpuno prazniti. Nekoliko sati nisu problematični, ali nekoliko tjedana jest. Ostavite li ju dovoljno dugo potpuno praznom, moguće je kako će u potpunosti prestati funkcionirati. Ostavite li bateriju potpuno napunjenu na dulje vrijeme može doći do gubitka kapaciteta i skraćenja radnog vijeka. Ako ju nećete koristiti neko vrijeme (više od šest mjeseci, kažu u Appleu), napunite ju do pola.  Savjet vrijedi kako za baterije u uređaju tako i za rezervne baterije poput eksternih.

U redu je držati laptop stalno uštekanim, ali… Oko ovog pitanja mišljenja su podijeljena. U pravilu problema ne bi smjelo biti ako držite radnu temperaturu u prihvatljivim okvirima. S druge strane, Apple preporuča da to ne radite s MacBookovima Air i Pro. Načelno, OK je ako je laptop uštekan u struju dok ga koristite. Ako ga planirate ne koristiti dulje vrijeme, bolje je ištekati ga. Kad ga ponovno upogonite, nemojte ga odmah uštekati osim ako nije potpuno prazan.

Baterije će prije ili kasnije ispustiti dušu

Koliko god se dobro brinuli o njima, baterije imaju ograničen rok trajanja. Nakon nekog vremena njihov kapacitet će se početi smanjivati. U Appleu kažu kako će baterije u njihovim laptopima dosegnuti 80 posto izvornog kapaciteta nakon do tisuću ciklusa punjenja i pražnjenja. Kod drugih proizvođača taj broj varira između 300 i 500. Kad dosegnu taj broj baterije će i dalje biti funkcionalne, samo što će kraće moći pogoniti vaše uređaje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...