Zastarjeli vodovodni sustav; Testiranje na legionelu u bolnici tek u četvrtak

U četvrtak će se Općoj bolnici Zadar uzeti novi uzorci za testiranje kako bi se utvrdila prisutnost legionele u bolničkom vodovodnom sustavu, kako doznajemo od zamjenika ravnatelja dr. Edija Karuca. Dr. Karuc nije želio precizirati kada će rezultati testiranja biti gotovi i dostupni javnosti.

Zadarsku javnost šokirala je vijest o pojavi o bakteriji koja može uzrokovati teške zdravstvene probleme.  Ravnatelj Bolnice Željko Čulina je javnost umirio izjavom kako je situacija pod kontrolom te da bolesti nema i da nitko nije zaražen. Čulina se i dotaknuo biti problema, a to je zastarjeli vodovodni sustav u čije se uklanjanje krenulo.

Legionela je bakterija koja se razmnožava u vodi, najčešće u sustavima zagrijavanja vode. Ljudi se njome mogu zaraziti udišući vodene pare iz slavina, tuševima, u ovlaživačima zraka, bazenima. Od legionele češće obolijevaju kronični bolesnici, starije osobe te oni koji imaju slab imunitet. Legionela uzrokuje legionarsku bolest koja, ako se na vrijeme ne liječi, može uzrokovati upalu pluća te izazvati komplikacije poput zatajenja bubrega, a u rijetkim slučajevima i smrtne ishode.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...