Todorić se predao policiji u Londonu

Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je u 9:04 po lokalnom vremenu Ivica Todorić stigao u Charing Cross policijsku stanicu u Londonu. Ondje je, prema Europskom uhidbenom nalogu, uhićen.

Iz izvora bliskih Todoriću N1 doznaje da se sam predao policiji.

Todorićevi suradnici očekuju da će, nakon razgovora Todorić biti pušten na slobodu uz jamčevinu. U policiju je, kako doznajemo, došao u pratnji svojih britanskih odvjetnika.

Nešto prije britanska National Crime Agency (NCA) potvrdila je za N1 kako će tražena osoba biti uhićena te će početi postupak oko izručenja.

‘Općenito govoreći, osoba za koju se vjeruje da je u Velikoj Britaniji i koja je tražena putem Europskog uhidbenog naloga (EAW), će biti uhićena od strane britanske policije i počet će postupak oko izručenja. Postupak oko izručenja potom provodi Westminster Magistrates Court. U smislu konkretnih pitanja o Europskom uhidbenom nalogu bojim se da na to moraju odgovoriti vlasti koje zahtjevaju uhićenje konkretne osobe. U ovom slučaju strana koja zahtjeva uhićenje je Hrvatska’, odgovorio je glasnogovornik NCA-a Aaron Payne

N1 je jutros javio da će upravo do ovoga doći. Hrvatska je prethodno dostavila britanskoj policiji informaciju o adresi na kojoj se Todorić nalazi u Londonu, te je Todorićeva odluka da sam ode u policiju zapravo svojevrsna prevencija uhićenja.

Savjet odvjetnika u ovakvim slučajevima uglavnom je isti – samoinicijativan odlazak tražene osobe i predaja vlastima zemlje u kojoj su se skrili. Prema informacijima kojima raspolažemo, nakon predaje policiji, Todorićevi odvjetnici će odmah pokrenuti postupak zaštite od ekstradikcije s obrazloženjem zaštite od političkog progona.

Isto tako, neslužbeno doznajemo, navodno je posljednjih dana Todorić i skupljao novac za plaćanje jamčevine kako bi se protiv izručenja borio sa slobode.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...