Projekt EU Kids Online

Tri četvrtine devetogodišnjaka na internetu izloženo neželjenim seksualnim sadržajima

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Internet je mladima u Hrvatskoj glavni izvor informacija i ključan alat za socijalizaciju. Ali, zbog neodgovarajućeg obrazovanja o sigurnom korištenju interneta mladi prečesto ulaze u razna rizična ponašanja na internetu, zaključak je prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece u sklopu međunarodnog projekta EU Kids Online, kojeg se provodi u 33 europske zemlje kako navodi tportal.

Istraživanje je obuhvatilo 1.017 djece u dobi od 9 do 17 godina, koja su tijekom listpada i studenog ove godine odgovarala na pitanja uživo uz nazočnost roditelja koji je bolje upućen u njihove navike korištenja interneta. U 80 posto slučajeva to su bile majke. Istraživanje je pokazalo kako većina mladih ima pravo na pristup internetu kada god žele. Međutim, tek je svaki četvrti ispitanik u dobi od 9 do 14, odnosno svaki treći u dobi od 15 do 17 godina izrazio zabrinutost za svoju privatnost na internetu.

Da ne postoji dovoljna razina svjesnosti o rizicima pokazuje podatak da trećina mladih putem interneta komunicira s osobama koje ne poznaje, a svaki četvrti tinejdžer u dobi od 15 do 17 godina susreo se s osobom koju je upoznao online. Gotovo 50 posto djece stare između 9 i 11 godina ima pristup internetu bez nadzora. Deset posto djece te dobne skupine upoznalo je osobu na internetu, tri posto ju je susrelo uživo. Tri četvrtine djece stare od 9 do 11 godina, kao i po dvije trećine djece stare od 11 do 13 i 15 do 17 godina bilo je izloženo neželjenim sadržajima seksualne prirode.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar