Tvrdio da s Kalmetom nije privatno dobar, ali mu je sinu “nešto pomogao za faks” i učio ga engleski

“Sve počeo s izgradnjom Kalmetine, spojne ceste od autoceste do luke Gaženica. Došao mi je Livaković i pitao znam li firme preko koje bi se mogao izvlačiti ili oprati neki novac. U to vrijeme znao sam Premilovca i sjetio sam se njegove firme Remorker. Nakon toga sklopljeni ugovori”, kazao je Sapunar, koji je detaljno opisao kome je sve i u kojim slučajevima predavao novac dobiven od Premilovca.

Detaljno opisujući izvlačenje novca preko tvrtki u vlasništvu Igora Premilovca, koji je također priznao korupciju, Sapunar je kazao da je Premilovac zadržavao proviziju od 20 posto. Od ostatka je 30 posto išlo kooperantima, a ostalo je, Sapunar tvrdi, predavao Livakoviću.

U višesatnom iskazu Sapunar je tek nekoliko puta spomenuo Kalmetu kojega tužiteljstvo tereti da je svoje suradnike povezao u mrežu koja je navodno izvukla preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Iako ga je upoznao još 2003. i s njim komunicirao dok god je bio član uprave HAC-a, kazao je da s tadašnjim ministrom nije imao privatnih kontakata “osim na druženjima koja su također bila poslovne prirode”. No, na pitanje Uskokove tužiteljice poznaje li Kalmetinu djecu, Sapunar je kazao da poznaje njegova sina Antu kojemu je “pomagao neke stvari za fakultet” i učio ga engleski, jer je Kalmeta znao da je živio u Americi.

Sapunar je još u istrazi Kalmetine suradnike prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na račune tvrtki Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na godinu dana zatvora, a može ga zamijeniti radom za opće dobro.

Uz Sapunara i Premilovca prije početka suđenja sporazumno je osuđen i direktor u Viaduktu Ivan Berket, a svi su morali vratiti i novac – Sapunar 3,8 milijuna kuna u gotovini i još dva milijuna u nekretninama i automobilu, Premilovac četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, dok je Berketu bio blokiran devizni račun sa 700.000 kuna koji su prebačeni u državni proračun, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...