U dijelovima Jadrana zbog ilegalnog ribolova više uopće nema ribe

Ribar Igor Kralj iz Baške na nedavnom je Susretu ribara u Rapcu iznio uznemirujuće tvrdnje da su staništa ribe u Jadranu uništena.

“U području gdje ja ribarim, većinom u priobalnom pojasu, poremećena je kompletna bioravnoteža. Riblji fond na nekim područjima i ne postoji”, rekao je u razgovoru za Novi list.

Što se tiče ribljeg fonda, on, kaže Kralj, u nekim područjima priobalnog pojasa više i ne postoji. Uzrok tome je prema njegovim riječima ilegalan ribolov. On tvrdi kako polovica ribara ribari ilegalno, a druga polovica se legalnim alatima služi na ilegalan način.

“Govorim o miljama obale, gdje 50 posto ribari na crno, a ostatak njih lovi legalnim alatima na ilegalan način. Staništa su kompletno uništena, more nam je puno mreža, vrša, ne postoji puntal ili vala bez njih”, kazao je.

“Mreža poponica je legalni alat gospodarskih ribara, međutim izvan svog dozvoljenog perioda ona je u moru na ilegalan način. Koća je također legalna, no kad se njom ribari unutar zabranjenog područja, to je ilegalan ribolov. Isto tako svitlo za lov liganja je dozvoljeno, ali je izvan dozvoljenog perioda – ilegalno… Mogao bih do sutra navoditi primjere”, rekao je Novom listu.

Jedan od načina kako bi se mogao riješiti problem pretjeranog izlova ribe u hrvatskom Jadranu, Kralj vidi u strožim kontrolama i zatvaranju ugroženih područja. U suprotnom, moglo bi se dogoditi da uskoro više ne bude ribe. Ribarenje u priobalnom području već je neisplativo, tvrdi on.

Neke riblje vrste neće se vjerojatno nikada oporaviti od pretjeranog izlova.

“Neke vrste su već sad dovedene do kraja. Škarpina od kila do 30 metara dubine postala je egzotika”, govori.

Zaštita priobalnog pojasa trebala bi biti jedan od prioriteta, a prema njegovom mišljenju veliki je problem i to što se ne uvažava dovoljno mišljenje Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Ekonomski položaj ribara ne smatra opravdanjem za pretjeran izlov koji bi mogao dovesti i do potpune propasti ribarstva na Jadranu.

“Ribari su bili gladni i prije sto godina, i prije pedeset, i danas, i bit će za pedeset godina”, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...