Učenici zadarske Strukovne škole nagrađeni na Svjetskom natjecanju u robotici u Šangaju

Svjetsko natjecanje u edukacijskoj robotici (WER) je natjecanje koje se od 2002. godine održava u Kini, a u posljednje 4 godine na njemu sudjeluje 20ak zemalja iz cijelog svijeta. Na svjetsko natjecanje dolaze najbolje ekipe u tri dobne skupine – niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i srednjoškolci, a natječu se u 5-6 kategorija. Ove godine na svjetskom natjecanju sudjeluju tri ekipe iz Hrvatske, među njima i jedna sastavljena od učenika Strukovne škole Vice Vlatkovića, dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine i jedna ekipa iz Srbije. Ulaznice za svjetsko natjecanje ekipe su osvojile na WER otvorenom kupu Hrvatske koje je organizairao IRIM – Croatian Makers.

Natjecanje je zaista impozantno – na jednom mjestu se okupilo oko 3000 timova odnosno oko 8000 učenika i učenica. Uz njih na natjecanju su bili mentori, roditelji i posjetitelji. Sveukupno oko 15.000 ljudi. Atmosfera natjecanja je fantastična, prava koncentracija pozitivne energije, potpuno osvježavajuće.

U drugom danu natjecanja ekipe su nastavile rješavati jučerašnje zadatke. Fokusiranost timova iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine i želja da ostvare što bolje rezultate zaista je motivirajuća. Na WER natjecanju se osim nagrada za osvojena prva tri mjesta u Brick robot kategoriji dodjeljuju i druge nagrade.

Posebno je zanimljiva WER video kategorija u kojoj timovi moraju osmisliti i snimiti video o sebi i robotici. Nagrade se dodjeljuju za najbolji timski video, najkreativniji video, najbolju prezentaciju i najbolje editirani video. Ekipe iz naših zemalja dobile su nagrade u svakoj od kategorija! U kategoriji najbolji timski video nagradu je osvojila OŠ Vrhbosna iz Sarajeva (BiH), za najkreativniji video je nagrađena OŠ Suljo Čilić iz Jablanice (BiH), za najbolju prezentaciju OŠ Julija Klovića iz Zagreba (HR) i za najbolji editing OŠ Primošten iz Primoštena (HR).

Na natjecanju se dodjeljuju i nagrade za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici, a među tri dobitnika ove nagrade našla se i škola „Politehnika – škola za nove tehnologije“ iz Beograda (SRB)!

Međutim, ovo nije kraj  nagradama! U posebnim kategorijama predsjenik WER organizacije odabire timove koji su pokazali posebnu kreativnost u rješavanju problema, te izuzetno znanje o WER natjecanju. Dvije su škole dobile nagrade – SŠ Vice Vlatkovića iz Zadra (HR) nagrađena je nagradom za izuzetan doprinos tima na natjecanju, a OŠ Suljo Čilić iz Jablanice (BiH) nagradom za timski rad i doprinos natjecanju!

 

Popis svih dobivenih nagrada:
Posebna nagrada za izvanredan doprinos za razvoj WER natjecanja i robotičke zajednice – IRIM – Croatian Makers
Najbolji timski WER video – OŠ Vrhbosna, Sarajevo, BiH
Njakreativniji WER video – OŠ Suljo Čilić, Jablanica, BiH
Najbolja prezentacija u WER videu – OŠ Julija Klovića, Zagreb, HR
Najbolji editing u WER videu – OŠ Primošten, Primošten, HR
Najbolja prezentacija svoje zemlje i rada u robotici – Politehnika – škola za nove tehnologije, Beograda, SRB
Posebna nagrada za izuzetan doprinos tima na natjecanju – SŠ Vice Vlatkovića, Zadar, HR
Posebna nagrada za timski rad i doprinos natjecanju – OŠ Suljo Čilić, Jablanica, BiH

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...