Vakula najavio novu promjenu vremena i otkrio kakva nas zima čeka

Od ovoga utorka slijedi nam iznadprosječna toplina, barem do subote, uz minuse još ponegdje uglavnom u utorak, a uskoro će se saznati i najnovija dugoročna prognoza za zimu, piše Zoran Vakula.

Tjedna prognoza

I ove će godine, barem do potkraj ovoga tjedna. Uz prevladavajuće jugo i jugozapadnjak slijedi nam iznaprosječno visoka temperatura za ovo doba godine, uz samo rijetke minuse, uglavnom u utorak ujutro. Pritom će biti većinom suho, uz sporadičnu kišu većinom na riječkome području.

No, već za vikend sve je veća vjerojatnost promjene vremena – pada temperature, te česte, ponegdje i obilne kiše, osobito u gorju i snijega, na Jadranu i jačanja bure. Za pouzdanije prognoze te promjene, koja bi ove godine mogla potvrditi poznate izreke iz pučke meteorologije povezane s rimokatoličkim blagdanom svete Kate, valja pričekati još poneki dan, ali već je sada neprijeporno kako će posljednji dani studenoga biti hladniji od većine u ovome tjednu.

A hoće li iznadprosječna biti i ova zima?

Dosadašnje dugoročne prognoze za drugi dio ove godine i početak nove nisu bile postojane kao što dugoročne prognoze znaju biti, posebice kod godina s jakim El Ninom. Istina, češće za ljeto nego za zimu, i to više za srednju sezonsku i mjesečnu temperaturu zraka nego za ukupnu sezonsku i mjesečnu količinu oborine, što je vidljivo i na slikama s rezultatima verifikacije dugoročnih prognoza posljednjih šest godina.

I dok se za pretprošlu zimu s prilično velikom vjerojatnošću prognoziralo kako će biti toplija od prosjeka, a prošla zamjetno hladnija, ove se godine već potkraj kolovoza, te posebice početkom listopada uočavala zamjetno veća nesigurnost u dugoročnim prognozama.

I najnoviji izračuni razlikuju se od dosadašnjih pa se pokazuje opravdanost pozivanja na oprez i dodatno praćenje. Prema njima je sve manja vjerojatnost ostvarenja prognoze hladnijeg prosinca, pa i u većini Hrvatske prosječno tople/hladne zime. Štoviše, povećava se vjerojatnost za srednju sezonsku temperaturu zraka višu od prosjeka, pri čemu bi i svi sljedeći mjeseci bili barem prosječno topli.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...