Zabrinjavajuće otkriće; Google nas sve prati htjeli mi to ili ne

Google nas voli. Toliko nas obožava da je odlučio sve nas pratiti, htjeli mi to ili ne. Kako stvari stoje, kompanija već neko vrijeme skuplja lokacijske podatke korisnika Androida – čak i nakon što su ručno isključili lokacijske usluge, piše tportal.

Riječ je o zbilja zabrinjavajućem otkriću koje po tko zna koji put potvrđuje da je kompanija čiji slogan glasi ‘ne budi zao’ prilično znatiželjna i nametljiva. Mislite da ste sigurni ako isključite GPS, prestanete koristiti aplikacije iz Googlea? Vjerujete da praćenje prestaje nakon što izvučete SIM karticu iz uređaja? Kratki odgovor je – ne.

Od početka ove godine Androidi s mobilnom ili Wi-Fi vezom sakupljaju adrese obližnjih mobilnih odašiljača i šalju ih Googleu. Isto pravilo vrijedi i za smartfone i za tablete. Komapnija tvrdi da ove informacije koristi za ‘unaprjeđivanje brzine dostave poruka’, no da ništa ne ostaje sačuvano. Ovo možda zvuči kao olakšanje, no podsjećamo da korisnici ovoj vrsti praćenja ne mogu reći ‘ne’.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...