Zaglavila u Hrvatskoj: “Mislim da više nikad neću vidjeti svoju djecu i to mi je noćna mora”

Nekad pomislim da nikad više neću vidjeti djecu i to mi je noćna mora. Najmlađi mi sin ima 17 godina i čuli smo se telefonom. Stalno je ponavljao: ‘Mama, kad ćeš se vratiti’, rekla je Rosario R. iz Ekvadora.

U srijedu je napokon stigla u Zračnu luku Franjo Tuđman. Sve je bilo pod kontrolom: pratila ju je pravnica Isusovačke službe za pomoć izbjeglicama, a karta joj je bila u ruci. Čekala je u redu s drugim putnicima. Bila je uzbuđena. U Hrvatskoj je, tvrdi, doslovno zarobljena već pet mjeseci. A onda je došla na red. Službenica na šalteru ubrzo joj je skinula osmijeh s lica. Nakon nekoliko telefonskih provjera i konzultacija s kolegama, u Croatia Airlinesu zaključili su da se Rosario ne može ukrcati na avion koji bi je je preko Frankfurta odveo u voljeni Ekvador.

Naime, Rosario je u zračnu luku stigla sa zamjenskim dokumentom koji se izdaje u slučaju izgubljene ili ukradene putovnice jer je po dolasku u Hrvatsku u srpnju ove godine opljačkana i ukradeni su joj dokumenti, pišu 24sata.

‘Nema valjani dokument’

– Zaključili smo da ta njezina emergency putovnica za putovanje iz Hrvatske u Njemačku ne predstavlja valjani putni dokument. Naime, uvidom u vizni režim Republike Njemačke, utvrđeno je da putnik, koji je inače ekvadorski državljanin i tražitelj međunarodne zaštite (azila) u Republici Hrvatskoj, s navedenim dokumentom ne ostvaruje uvjete tranzita preko Frankfurta, odnosno da je za tranzitno putovanje iz non-Schengen države u državu potpisnicu Schengenskog sporazuma nužna tranzitna viza – poručili su iz Croatije. Dodali su da bi Rosario, da su je pustili, u Frankfurtu odmah dobila status neprihvatljivog putnika te bi se morala vratiti u Hrvatsku. Ono što ih također brine je i činjenica da nisu dobili nikakva jamstva da Rosario neće zatražiti azil u Njemačkoj.

– Kad bi se to eventualno dogodilo, tad bi avioprijevoznik bio izložen financijskoj kazni većoj od 10.000 eura – tvrdi Croatia Airlines.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova tvrde da se Rosario na aerodromu nije obratila graničnoj policiji. Ekvadorka se tako, u srijedu, nakon svega, morala vratiti u zagrebački hotel Porin.

– Neutješna sam, zabrinuta, prestrašena… Ne znam što će biti sa mnom. Samo se želim vratiti kući. Sinovi mi imaju 25, 24 i 17 godina. Oni su mi najvažniji na svijetu – rekla je žena plačući. S gorčinom se prisjetila kako je sve počelo. Trebalo je to, kaže, biti, ljeto za pamćenje. Nabavila je turističku vizu i uputila se u Zadar. Tu se trebala sresti s rođacima iz Italije. Posjet je protekao odlično, a onda su otišli. Rosario je namjeravala još malo ostati u Hrvatskoj. U Zadru su je opljačkali i ukrali joj dokumente. Odmah je sve prijavila policiji.

Noćna mora

Dobri ljudi u Zadru pomogli su joj neko vrijeme s hranom i noćenjem, a onda ju je policija prebacila u prihvatilište za strance u zagrebačkom Ježevu. Rosario se našla usred noćne more. Ekvadorski konzulat ne postoji u Hrvatskoj, nego samo u Mađarskoj, gdje ne može ići zbog schengenskog režima. Za to joj je potrebna viza, a ne može je dobiti jer nema nikakve dokumente. Novac joj obitelj pak nije mogla poslati jer preko Western Uniona traže osobni broj, a ona nema nikakav papir kako bi podigla novac. Uz to, ne zna ni jedan jezik osim svojeg, španjolskog. Ipak, uspjela je nabaviti novu putovnicu, a sad je ispalo da s njom ne može na put. Za sedam dana istječe joj i viza.

– Bojim se da ne završi na ulici – rekla je Kristina Bednjanec, pravnica iz Isusovačke službe za izbjeglice, koja trenutačno u Porinu pokušava riješiti Rosarijin slučaj.

Zajedno sa svojim kolegama i ostalima uspjeli su prikupiti 520 eura za kartu do Ekvadora. U srijedu im je propala. Bijesni su na uvjete Croatia Airlinesa.

– Kao prvo, nikakvo ‘jamstvo’ se ne može dati da osoba ne može tražiti zaštitu na koju je po međunarodnom pravu ovlaštena. A što se tiče Rosario, ona je obustavila postupak traženja azila u Republici Hrvatskoj i dobrovoljno se htjela vratiti u zemlju podrijetla. To dokazuje i jednosmjerna avionska karta iz Zagreba za Guayaquil u Ekvadoru – tvrdi pravnica Bednjanec, pišu 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...