Zašto je heroj Stjepan Radonić odlučio otići? Kolege: “Teško je, nismo mogli vjerovati da je to on”

Opsežna potraga s mora i iz zraka za Stjepanom Radonićem (45), pilotom kanadera čiji je nestanak prijavljen u ponedjeljak poslije podne, nastavljena je i danas. U jednoj od najvećih potraga na zadarskom području, koja se od Novigradskog i Karinskog mora proširila sve do akvatorija iznad otoka Raba, sudjeluju helikopter, dva zrakoplova Pilatus, brodovi Lučke kapetanije i pomorske policije, ronioci Specijalne policije iz Splita i Rijeke, ronioci JVP Zagreb, 14 pripadnika HGSS-a iz Zadra, Gospića i Karlovca s tri gumena čamca te jednim jet-ski plovilom, a uključila su se i dva lokalna ribarska broda te mještani iz Novigrada, Rovanjske i Jasenica, piše Večernji.hr.

Traže kolegu

Proteklih dana detaljno je pretraženo podmorje u užem pojasu ispod i u okolici Masleničkog mosta, a ronioci su pregledali i „niše“ starog porušenog masleničkog mosta na dubini od 39 metara ispod površine mora. Morske struje na tom su području dosta jake i učestalo mijenjaju smjer, a lokalni ribari i mještani pomažu orisnim savjetima  oko vremenskih prilika na moru koje se pretražuje, ali, na žalost, rezultata još nema. Ronioci i danas pretražuju podmorje u široj zoni Masleničkog mosta dok zračne i ostale snage intenzivno tragaju u akvatoriju od Novigrada preko Starigrada, Ražanca, Paga i sve do Raba.

Pripadnicima letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika osobito je teško jer najvjerojatnije traže svog kolegu.Nestanak Stjepana Radonića prijavili su članovi njegove obitelji u ponedjeljak poslije podne, u 15.40 sati. Zadarska policija 40-ak minuta kasnije dobila je i dojavu očevica koji je javio kako je vidio čovjeka kako sjedi na ogradi starog Masleničkog mosta, čuo je pucanj, nakon čega je nepoznati pao u more. Iako tijelo još traže pa nitko sa sigurnošću ne može potvrditi identitet žrtve, glasnogovornik zadarske policije potvrdio je kako su povezali ta dva događaja, a i iz MORH-a su priopćili kako “postoje indicije da se radi o pripadniku 93.zrakoplovne baze HRZ i PZO, čiji nestanak je prijavljen”.

Vjerojatan tragičan kraj Stjepana Radonića nije uzdrmao samo članove zračne baze u Zemuniku čiji je pripadnik, već i brojne Zadrane i Splićane koji su ga poznavali. Riječ je o jednom od najboljih naših pilota kanadera, tvrde njegove kolege, iznimno hrabrom čovjeku, sudioniku Domovinskog rata i brojnih mirnodopskih operacija u kojima je spašavao ljudske živote i imovinu. Iako među našim pilotima vlada velika tuga zbog iznenadnog gubitka prijatelja i ne žele davati izjave, iz pijeteta prema žrtvi, neslužbeno govore kako im je u ovim trenucima najvažnije pronaći tijelo nestalog kolege.

– Teško je. Prva dva dana nismo mogli vjerovati da je to on, međutim kako vrijeme prolazi sve smo svjesniji kakva se tragedija dogodila. Ne želimo da naši osjećaji i na koji način ometaju potragu u kojoj sudjelujemo. Cilj je pronaći njegovo tijelo – poručili su njegovi prijatelji i kolege za Večernji.hr.

Sin poznatog splitskog kirurga

Stjepan Radonić je rodom Splićanin, inače sin poznatog splitskog liječnika, uglednog kirurga. Stjepan je sudjelovao u Domovinskom ratu, u koji se javio kao dragovoljac. Bio je pripadnik 9. bojne HOS-a, sudjelovao je u prosincu 1991. godine, kada mu je bilo tek 19 godina, u akcijama obrane Dubrovnika. Nakon rata, u Zemuniku se školovao za pilota i zaposlio, a u Zadru je zasnovao obitelj i živio. Sudjelovao je u brojnim akcijama gašenja požara u Hrvatskoj, a kao ispomoć poslan je i u gašenje velikih požara u Portugalu: prošao je sve i svašta u ratu i u miru i baš zato oni koji ga dobro poznaju ne mogu pojmiti što ga je moglo toliko slomiti da je digao ruku na sebe. Policija još nije potvrdila njegov identitet, a ako i otkrije, javnost nikad neće saznati zašto je odlučio skončati svoj život. Potraga za njim traje već pet dana, a kako vrijeme prolazi, šanse da ga se pronađe sve su manje.

Nakon velike pomorske nesreće u travnju u Koločepskom kanalu, kada su se sudarili gliser Pomorske kapetanije i gumenjak, od sedam poginulih tijela dvoje još nisu pronađena.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...