među 10 najbolje plasiranih su 4 ulja maslinara sa zadarskog područja

9. Degustacija mladih vina i maslinovih ulja Nadin 2017.; Šampion Neven Kovačić

Arhiva AZD/Ilustracija

Titula šampiona otišla je u Omiš, a među 10 najbolje plasiranih su 4  ulja maslinara s područja zadarske regije, skor je 9. degustacije mladih vina i maslinovih ulja koja je sinoć održana u Nadinu.
Na ocjenjivanje su pristigla ukupno 93 uzorka iz svih krajeva jadranske  Hrvatske, istaknuo je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara organizatora ove, sve prestižnije masifestacije. Od ukupnog broja ulja 40 uzoraka je monosortnih i 56 višesortnih maslinovih ulja. Svi uzorci su podvrgnuti kemijskoj i senzorskoj analizi koju su proveli članovi  Profesionalnog panela Udruge senzorskih analitičara Olea Zadar na čelu s predsjednicom Anastazijom Milardović.

– Oni maslinari koji su plodove odmah nakon berbe koji su plodove odmah nakon berbe preradili, proizveli su ekstradjevičanska maslinova ulja koja su u prosjeku srednje intezivne voćnosti, gorčine i pikantnosti, kaže Anastazija Milardović. Tako je, prema njenim riječima, čak 68 ulja ekstradjevičanskih dok ih 25 djevičanskih.

Najveći broj bodova 104 osvojilo je ulje od sorte Oblica vlasnika OPG Nevena Kovačića iz Omiša.  Borislav Pedić iz Zadra je dugi sa 103, 5 bodova, teći, Damir Buntić iz Vodica 103, četvrti OPG Željko Grgorinić iz Pule 103, peti opet OPG Nevena Kovačić sa 102,5 bodova ovaj put za višesortno ulje. Šesto i sedmo mjesto sa po 102,25 dijele Željko Karaman iz Podstrane i OPG Nedjeljko Jusup iz Zadra, osmi je Ante Vulin iz Pakoštana sa 102,1 bodova, dok deveto i deseto mjesto  s istim brojem bodova (102) dijele OPG Mirjane Šoše iz Zadra i Uljara “Nonno Bruno” iz Banjola u Istri.

Inače, od ukupnog broja pristiglih uzoraka 30 je zlatnih, 24 srebrne, 14 brončanih dok je 25 ulja ostalo bez priznanja i odličja.

Ostavi komentar koristeći Facebook