Cestitka_Uskrs

Adventska senzacija na Ižu; Donose snijeg iz Like i organiziraju Snježnu kraljicu!

olaskom prosinca svi se raduju zagrebačkom Adventu. Ova raskošna zimska predblagdanska proslava proslavila se u Europi, ali isto tako inspirirala i druge hrvatske gradove na kreativniji pristup adventu.

No, ove godine imamo i jednog neočekivanog kandidata za možda i najkreativniji potez. Iznenađenje stiže s – otoka Iža, malog ne toliko razvikanog otoka u Zadarskom arhipelagu.

Naime, Mjesni odbor Velog Iža najavio je ni više ni manje nego – Išku Snježnu kraljicu – noćnu skijašku utrku na pravom snijegu na Velom Ižu!

Utrku planiraju održati 23. prosinca u 19 sati.

– Sve je počelo od zafrkancije. Šalili smo se da su u Zagrebu uspjeli napraviti stazu u centru pa onda, ako može Zagreb, može i Iž! – kaže nam Siniša Kulišić, predsjednik Mjesnog odbora Veli Iž, koji je i pokrenuo išku adventsku priču. Nakon što su se Ižani dobro zabavili idejom, Kulišić je mjesec dana tražio sponzore i šala je počela postajati pravi projekt.

– Prijatelji iz Maribora donijet će nam profesionalnu opremu za skijalište, kao da smo na Pohorju! Ne možemo reći da će to biti ozbiljna skijaška utrka, ali bit će ozbiljna zafrkancija – ocjenjuje Kulišić, koji je sada posve okupiran organizacijom.

Besplatni katamaran iz Zadra Ako mislite da je snijeg rijetkost na Ižu, potpuno ste u pravu.

Posljednji put padao je prije pet godina, i to tek toliko da malo zabijeli ulice i kuće. Zato planiraju dovesti pravi snijeg iz Like, i to oko 70 kubika. Skijalište će biti smješteno na nizbrdici Galiji s ciljnom ravninom na Slancu, središnjem trgu Velog Iža.

– Snijeg ćemo donijeti dan prije utrke kamionima iz Like. Nama je bitna dugoročna prognoza koja je odlična, najavljuju se sunčani hladni burni dani,  samo nam kiša ne odgovara, a nema je u prognozi. Imamo dobru podlogu, ledenu. Nije bitno hoće li staza biti 100 metara ili 50 metara. Bitno je da staze bude – poručuje Kulišić.

Korištenje snježnih topova nije bilo u kombinaciji. Naime, za njihovo korištenje potrebe su niske temperature, a kako nas Kulišić izvještava to baš i nije realnost za Veli Iž.

– Kod nas nikad nije ispod nule! Ali, sad mi kažu da kakve sam sreće da će još i snijeg pasti za našu utrku.  Dakle, sve su isplanirali za stazu, a ima li skijaša na Ižu?

– Organiziramo besplatni katamaran iz Zadra. Skijaša će biti, pitali su nas iz Maribora koliko majica s brojevima da nam šalju. Očekivali smo desetak, ali već sada imamo 30-40 sigurnih sudionika. Također, želja nam je da se i djeca mogu spuštati sanjkama pa da bude zabava za sve – dodaje Siniša Kulišić.

Dovoljno je doći na Iž s vlastitom skijaškom opremom i službeni žiri će u 15 sati dijeliti natjecateljske redne brojeve. Nakon završetka spektakla noćne utrke koja počinje u 19 sati svečano će se proglasiti pobjednik, nakon čega se nastavlja zabavni program uz nastupe iških zborova, a potom se uz glazbu DJ-a party nastavlja sve do polaska katamarana u 23 sata, ali i dalje u noć za sve one koji odluče prespavati na otoku. Organizirana je posebna besplatna veza za ovaj dan s katamaranom Paula, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...