Bajkovito uređen Vir uskoro u naseljima dobiva ekološki standard LED javne rasvjete

Zasukali su rukave i u samom centru te uz glavnu prometnicu duž otoka, od Vira napravili bajkovitu destinaciju! Djelatnici „Vir održavanja“ nisu na tomu stali; adventsko uređenje Trga svetog Jure tek je jedan od poslova koji se obavlja svakodnevno – govori nam direktor jednog od najzaposlenijih virskih komunalnih poduzeća Marino Radović. Sa svojim prvim suradnicima – zamjenicom inženjerkom Miroslavom Kapović, inženjerom struje Ivicom Pavlovićem i agronomom smjera vrtlarstvo Ljubomirom Peričićem – komunalno češljaju otok uzduž i poprijeko.

„Postavljamo 19 komada LED javne rasvjete u Marini VII i VIII, a trenutno smo još u izradi projekta modernizacije javne rasvjete na Viru, kojega ćemo kandidirati za sredstva iz raznih fondova“, kaže nam inženjer Pavlović. Riječ je o iskusnom 43-godišnjem inženjeru koji je radio u tvrtkama „Elektromehanika Sklad“, „Inel – Projekt“ i „Elektronika“. Vir je, složio se Pavlović, koliko novi profesionalni izazov, toliko i vrhunac dosadašnje karijere, a jedan od prvih većih projekata opća je modernizacija javne rasvjete.

„LED javna rasvjeta bit će odsad standard na otoku. Ona je štedna jer ima raspon od 19 do 56 vata, odnosno mogućnost regulacije osvjetljenja, kao što je i njezin vijek trajanja pet puta duži od klasičnih žarulja čija je snaga 150 vata“, kaže inženjer već šest mjeseci zaposlen u „Vir održavanju“. Ovaj projekt, dodaje direktor Radović, nema alternativu:

„Postojeći kabeli i rasvjeta su jednostavno dotrajali, pa ih mijenjamo modernima po ekološkim standardima. U našem financijskom planu za 2018. godinu modernizacija i ušteda održavanja električne energije upisani su velikim slovima“, ističe Radović.

S nešto manje radnog staža i iskustva, ali i 12 godina mlađi, novi je i friški zaposlenik „Vir održavanja“ inženjer Peričić. Radio je u biogradskoj „Vrani“ kao tehnolog biljne proizvodnje na otvorenom, a stečena iskustva sada primjenjuje na otoku oplemenjujući krajobraz.

„Uredili smo rotor sa cvijećem, a na Trgu svetog Jure i Ljetnoj pozornici posadili ciklame i ma

uhice. Također uređujemo cvjetnjake na svim mjestima gdje su posađeni tamarisi i palme uz uobičajene poslove održavanja trajnih nasada. U Žitnoj smo počeli s hortikulturnim uređenjem “, prvi je raport novog virskog inženjera. I da je ovom sastavu pribrojiti još inženjera građevine Ivana Ikića, koji je do rujna radio u „Vir održavanju“, komunalno poduzeće bilo bi u najjačem mogućem sastavu. Kako je Ikić otišao u privatno poduzetništvo na tragu zamaha građevinskog sektora, mjesto je ostalo upražnjeno pa u „Vir održavanju“ traže – novog inženjera.

 

U 2018. GODINI CJENIK NOVIH 28 GROBNICA

Privremeno su djelatnici „Vir održavanja“ koji rade na virskom groblju na godišnjem odmoru, no ubrzo ih očekuje nastavak radova na vanjskom ogradnom zidu koji je pomalo već poprimio budući izgled. Direktor Radović još obavještava javnost kako će se u 2018. godini definirati cjenik novih 28 grobnica.

Foto (s lijeva na desno): inženjer struje Ivica Pavlović, zamjenica direktora Miroslava Kapović, direktor Marino Radović i agronom smjera vrtlarstvo Ljubomir Peričić.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...