Blagdanska prognoza; Božić neće biti bijeli, ali će biti sunčan i topao

U našim krajevima klimatološki je uobičajeno da su tzv. bijeli Božići relativno rijetki. Sada je već sigurno da ni ove godine nećemo uživati u snijegu za Božić. Ali kada već neće biti snijega, druga najbolja stvar je da bude sunčan, a upravo takav će biti – sunčan i topao.

Kopno

Još će u petak i subotu biti nešto oblačnije, ali zato će Badnjak, Božić te blagdan svetog Stjepana biti sunčaniji i topliji.

Uzmemo li u obzir prosječnu prosinačku temperaturu, primjerice za Zagreb, koja iznosi nešto više od jednog stupnja, ovih desetak je zaista ugodno toplo pa ćemo posljednje dane adventa i posljednje božićne pripreme provesti uz prilično visoke temperature , donosi dnevnik.hr.

Jadran

I na Jadranu će situacija biti vrlo slična, tako da ćemo ove blagdane provesti uz dosta sunčana vremena te desetak stupnjeva tijekom najtoplijeg dijela dana.

Južina će zapuhati tek na blagdana svetog Stjepana, kada na sjevernom dijelu može pasti i nešto kiše.

Zato je na pragu kalendarskog početka zime vrijeme pravo zimsko, hladno i na kopnu i na moru. Tako je u srijedu minimalna temperatura u Gospiću iznosila -9, a u Delnicama, Otočcu i na Plitvicama -8 stupnjeva Celzijusa.

U četvrtak će na kopnu temperatura ipak biti nešto viša, dok će se na Jadranu noćna još malo sniziti pa je zbog, za ovo doba godine, hladne noći DHMZ izdao žuto upozorenje diljem obale. Osim toga bura će pojačavati dojam hladnoće.

Prema Božiću će biti sve toplije, a uz južinu će osobito toplo biti na sam Božić te blagdan svetog Stjepana.

Jutro u četvrtak hladnije

I u četvrtak ćemo se nalaziti pod utjecajem ovog anticiklonalnog grebena zbog čijeg će djelovanja noć i jutro na Jadranu biti i hladniji nego u srijedu, pa bi i uz obalu mraz mogao biti česta pojava.

Od ostalih obilježja vremena na Jadranu pretežno sunčano, a upravo će zbog vedre noći i biti ovako hladno. Osim toga uz buru – umjerenu ili jaku, podno Velebita na udare i olujnu.

Na kopnu djelomice sunčano, a temperatura u kopnenim predjelima od -6 do -1.

Središnja Hrvatska

U nastavku dana djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, u noći na četvrtak može pasti i vrlo malo snijega. Temperatura do najviše 4 stupnja.

Slavonija

I u istočnim predjelima djelomice sunčano, a u zapadnoj Slavoniji u noći može pasti malo snijega. Temperatura i ovdje nekoliko stupnjeva iznad nule.

Sjeverni Jadran

U gorju djelomice sunčano, a na Jadranu pretežno, bura će u nastavku dana biti nešto slabija nego ujutro, a prolazno će i okrenuti na sjeverozapadnjak.

Temperatura na moru do 10, a u gorju od 0 do 2 stupnja Celzijusa.

Kopno 3 dana

U petak djelomice sunčano, uz promjenjivu naoblaku, a u noći na subotu može pasti i malo snijega pa ukoliko se spremate na put pripazite na te slabe oborine zbog kojih bi mjestimice moglo biti poledice. Na badnjak sunčanije i toplije.

More 3 dana

Na Jadranu idućih dana sunčano, u subotu će ponovno zapuhati jaka bura, koja će na Badnjak okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura se ovdje neće previše mijenjati, jedino će jutarnja malo porasti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...