ništa bez kolektivnog

Božićnice u državnim tvrtkama; Evo tko ih sve daje i kolikim će točno iznosima razveseliti svoje radnike

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Većina državnih tvrtki božićnicu će isplatiti na temelju kolektivnog ugovora, dok su za nju ove godine uskraćeni ostali HŽ putnički prijevoz i Jadrolinija.
Dok se oko isplate božićnica u Zagrebačkom holdingu još lome koplja jer gradonačelnik Milan Bandić traži da se one smanje, a sindikati traže kolektivnim ugovorom jamčenih 2884 kune, neki su hrvatski građani svoje božićnice već dobili, a drugi već utvrđen iznos još iščekuju, donosi Net.hr.

U državnoj i javnoj upravi tako očekuju kolektivnim ugovorom zajamčen iznos od neoporezivih 1250 kuna. Situacija u državnim tvrtkama je različita, no tvrtke poput Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma drže se također neoporezivog iznosa od 1250 kuna. Nešto manje od tog iznosa, ali također na temelju kolektivnog ugovora, 1200 kuna dobit će zaposlenici HEP-a, potvrđeno nam je iz te tvrtke.

Nekima tek manji bon

U Hrvatskim autocestama su nam naveli kako su božićnicu već isplatili s plaćom za studeni te da je ona iznosila tisuću kuna. Najmanju božićnicu ove će godine dobiti radnici Hrvatske radio televizije, i to ne u novcu. “Obavješćujemo Vas kako će Hrvatska radiotelevizija u 2017. godini svojim zaposlenicima isplatiti božićnicu u obliku primitka u naravi (bona) u iznosu od 200 kuna”, stoji u odgovoru Radne Jedinice Komunikacije HRT-a. U INA-i će božićnice iznositi 1000 kuna. No, neke od tvrtki božićnicu neće uopće vidjeti, a to su primjerice Jadrolinija i HŽ putnički prijevoz.

Pohvalili se privatnici

Istovremeno, isplatom božićnica već ranije su se pohvalili neki privatnici. Među njima i hotelijer Jako Andabak koji je izjavio kako će njegovi zaposlenici za Božić dobiti od 2500 do 3000 kuna. Podsjetimo i na njemački DM koji je definitivno rekorder kad se radi o isplati božićnica – njihovi zaposleni dobit će jednu bruto plaću. U Plivi će radnici dobiti po 2000, a u Lidlu po 1500 kuna božićnice. Hrvatski Telekom daje 1250 kuna.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar