Bulj: “Posedarje, Škabrnja i Zemunik su razvijene općine? Ljude takvom klasifikacijom tjerate na iseljavanje!”

Prijedlog, izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju “zadnji je čavao u lijes za dvije trećine jedinica lokalne samouprave”, ustvrdio je u srijedu u Saboru zastupnik Mosta Miro Bulj te zatražio hitno donošenje novog zakona.

Prema novoj indeksaciji jedinica lokalne samouprave, koja je na stranicama Ministarstva za regionalni razvoj i fondove EU-a obavljena dan nakon rasprave u Saboru, u razvijene lokalne jedinice uvrštena je većina zadarskog i šibenskog zaleđa, Splitsko-dalmatinske i Ličko-senjske županije, rekao je Bulj nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba Mosta.

“Razvijenima su proglašeni Zadvarje, Drniš, Škabrnja, Zemunik, Posedarje, Klis, Plitvička jezera, Oglin, Našice, Sinj”, nabrojao je Bulj.

Smatra da se uvrštavanjem u razvijene područja mjesta bez infrastrukture, vodovodne mreže, vrtića, zdravstvenih usluga, subvencioniranog prijevoza za učenike šalje poruka građanima da isele.

To je bila poruka da se u iduće tri godine iseli još više stanovnika, posebno mladih pa da se onda revizijom vidi da nema stanovnika…ali time ste zabili zadnji čavao u lijes tih krajeva, poručio je vladajućima i predložio hitno donošenje novog zakona.

Branka Juričev-Martinčev iz Klub HDZ-a istaknula je da će izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju čak 51 jedinica lokalne samouprave dobiti status potpomognutih područja i da se time ispravlja nepravda, te da taj zakon treba promatrati u kompletu s ostalim zakonima.

“Točno je da 11 jedinica više neće imati taj status, ali samo zakon neće pomoći ravnomjernijem razvoju Hrvatske i ne možemo ga gledati izdvojeno, već kao komplet sa zakonom o financiranju lokalne samouprave, zakonom o otocima, potpomognutim područjima i brdsko-planinskim područjima”, istaknula je.

Budući da je 11 jedinica izgubilo status potpomognutih područja, Juričev-Martinčev pojasnila je da su pokazatelji o njihovim prihodima, nezaposlenosti i dohotku po stanovniku iznad prosjeka Hrvatske. Tom prilikom čestitala je čelnicima, načelnicima i gradonačelnicima tih jedinica na postignutim rezultatima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...