Dežulović: “Vjeroučiteljica u zadarskoj školi djecu uči da je Plavi telefon – nepotreban!”

U ovotjednoj kolumni Boris Dežulović se pita čime je točno šokirana hrvatska javnost, od čega je u nevjerici ostala ministrica Blaženka Divjak, osvrnuvši se na slučaj vjeroučitelja koji je djeci u školi govorio kako su Hrvati davno trebali ubiti Stipu Mesića i Vesnu Pusić.

U spomenutoj kolumni nabraja brojne zapanjujuće slučajeve neprimjerenog govora na satovima vjeronauka u školama diljem Hrvatske, spomenuvši, između ostalog, i zadarsku školu Šimun Kožičić Benje gdje je vjeručiteljica djeci govorila da treba zabraniti – plavi telefon?!

Pročitajte u nastavku:

 

U hrvatskim školama u ovom trenutku radi tri hiljade vjeroučitelja, i misli li šokirana gospođa ministrica da je otvoreni govor mržnje u školskom vjeronaučnom programu iskorijenila izvanrednim otkazom za velečasnog Krešimira Bagarića, možda je zaista vrijeme da je netko konačno oslobodi iz onoga olovnog sanduka…

Prije samo nekoliko mjeseci na „otvoreni govor mržnje“ u hrvatskim vjeronaučnim programima upozorila je i međunarodna blogerska mreža Global Voices, podsjećajući kako se vjeronauk za osme razrede osnovnih škola još uvijek uči iz udžbenika „S Kristom u život“, u kojemu se izrijekom tvrdi kako se „bez Boga i protiv Boga vrlo često odgaja takve ljude koji su stvorili Auschwitz“, te kako „ateizam jača kad se čovjek previše zanosi svojim znanjem“. Za one kojima se na trenutak učinilo da vjeroučitelji u hrvatskim školama djecu uče kako je pogubno zanositi se znanjem – znanjem! u školi! – valja ponoviti: „Ateizam jača kad se čovjek previše zanosi svojim znanjem.“

Kako se pak boriti protiv znanja, najveće pošasti dvadeset prvog vijeka, Crkva zorno pokazuje u vjeronaučnim kurikulumima. Još prije dvije godine nevladine udruge okupljene u GOOD inicijativu objavile su izvještaj o prezentacijama katoličkog portala Vjera i djela, koje se prikazuju na satovima vjeronauka u hrvatskim školama, a kojima se djecu uči kako iza kampanje za pravo na pobačaj stoje farmaceutska i prehrambena industrija što pobačene fetuse koriste za izradu kozmetike, cjepiva i posebnih okusa – uključujući i mahnitu tvrdnju kako u Kini ili Tajvanu abortirane fetuse čak i jedu! – upozoravajući kako anketirani polaznici vjeronauka pokazuju izrazitu netoleranciju prema različitostima i manjinama, osobito LGBT osobama i Srbima. Prije koji tjedan, uostalom, šok i nevjericu – neobično sličnu onoj kakva je pokosila nesretnu ministricu obrazovanja – izazvala je vijest da je učenicima zagrebačkih srednjih škola sat vjeronauka održao osobno Marko Perković Thompson.

Sve otkako je prije dvadeset šest godina vjeronauk uveden u programe osnovnih i srednjih škola, „šok i nevjerica“ zbog skandala i afera sa školskim vjeroučiteljima izlaze, uostalom, kao redovna tjedna rubrika hrvatskih novina. Samo buduća ministrica obrazovanja Trnoružica Divjak, sve te godine blaženo usnula u onom sanduku na dnu oceana, pojma nesretnica nije imala kakvi gore na površini haraju orkanski šokovi i nevjerice.

Takav jedan šok i nevjerica, recimo, poharao je Hrvatsku kad je otkriveno kako u Strukovnoj školi u Sisku vjeroučitelj Danijel Kraker učenicima prikazuje Sedlarov besprizorni ustaški falsifikat „Jasenovac – istina“, koji mu je, nota bene, u tu svrhu ustupio sam sisački biskup Vlado Košić. Filmovi su među hrvatskim vjeroučiteljima omiljeno sredstvo šoka i nevjerice: jednaki je šok i nevjericu izazvao i vjeroučitelj Damir Debač, prikazujući učenicima četvrtih razreda osnovne škole u Vukomercu iznimno nasilan film Pasija, kategoriziran kao nepodoban za maloljetnike, nakon kojega su traumatizirana djeca povraćala po razredu. Šok i nevjericu izazivao je i „edukativni“ vjeronaučni film „Nijemi krik“ s eksplicitnim prikazima abortiranih fetusa, baš kao i sličan film „Pobačaj – ženina odluka“, kad ga je vjeroučitelj onomad pokazivao konsterniranim učenicama Srednje škole za tekstil i dizajn u Zagrebu.

Šok i nevjericu izazvao je bio i vjeroučitelj Tomislav Šegin, kad se saznalo kako učenicima karlovačke Gimnazije tumači da pobačaje rade samo promiskuitetne žene, i da su djeca začeta medicinski potpomognutom oplodnjom sklonija bolestima. Šok i nevjericu izazvao je i vjeroučitelj Josip Varoščić iz Županje, koji je jednog desetogodišnjeg dječaka zbog duge kose običavao dozivati „curo!“, objašnjavajući mu da će „kad naraste biti bolesni peder“. Šok i nevjericu izazvao je u područnoj školi u Đurićima kraj Županje i vjeroučitelj Zoran Aladić, išamaravši devetogodišnjeg dječaka sa zloćudnim tumorom na mozgu. Šok i nevjericu izazvao je prije koji tjedan i pater Josip Vizjak iz Varaždina, grubo izbacivši djevojčicu s posebnim potrebama s krizmenih priprema za učenike osmih razreda, samo zato jer ne ide na školski vjeronauk.

Šok i nevjericu izazvao je i stanoviti K. N., vjeroučitelj u Osnovnoj školi Pavlek Miškin u Bjelovaru, koji je djevojčicama u četvrtom razredu običavao kao temu zadavati spolne organe, objašnjavajući im kako ne smiju govoriti roditeljima ako ih netko bude pipkao. Šok i nevjerica poharale su Hrvatsku kad se saznalo da je vjeroučitelj K. N. nakon toga samo premješten u drugu bjelovarsku školu. Šok i nevjericu izazvao je i don Drago Ljubičić, vjeroučitelj iz Banjola na otoku Rabu, pravomoćno osuđen zbog bludničenja nad petoricom učenika, koje je na školskom vjeronauku običavao dirati držeći ih u krilu.

Šok i nevjericu izazvao je bio i kapelan Nikica Bošnjaković, vjeroučitelj u Srednjoj školi za primijenjenu umjetnost u Osijeku, kad je ono na satu vjeronauka podijelio učenicima CD-ove s hardcore pornografskim filmom. Šok i nevjericu izazvao je, sjetit ćete ga se, i don Marko Tomušić, koji je predavao vjeronauk u Berku kraj Vukovara, iako je tamo premješten zbog seksualnog zlostavljanja vlastitog maloljetnog nećaka. Šok i nevjerica zgromili su Hrvatsku kad je vjeroučitelj Tomušić nakon svega uhvaćen kako u sado-mazo seansama na Skypeu masturbira maštajući o svojim malim učenicima.

Šok i nevjericu izazvala je Donata Gravić, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi Šimun Kožičić Benja u Zadru, tražeći od učenika da u svom udžbeniku „Za stolom zajedno“ prekriže ilustraciju Plavog telefona, jer je telefonska služba za pomoć djeci „nepotrebna“ i „može samo zakomplicirati stvari“.

Šok i nevjericu izazvala je prije par godina vijest kako se učenici petog razreda jedne dubrovačke osnovne škole zajedno s vjeroučiteljem mole za uspjeh referenduma inicijative „U ime obitelji“…

Cijelu kolumnu prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...