Djeca do 14 godina ne smiju bacati petarde

Mnogima omraženo praskanje petardi i raznih drugih eksplozivnih sredstava i formalno postaje dio novogodišnjeg “ugođaja” jer se od jučer pa do 1. siječnja 2018. smiju upotrebljavati pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije (1. je dopuštena cijele godine).

Samo su lani u blagdansko vrijeme od pirotehnike stradale 34 osobe, od kojih čak 21 dijete (petero teže!), podaci su policije. Stoga nije čudno da su pravila konačno postrožena te je odnedavno na snazi novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji kao najvažniju novost donosi zabranu prodaje tzv. dječje pirotehnike 1. kategorije – bengalskih šibica, fontana, “žabica”, prskalica… – mlađima od 14 godina, piše večernji.hr.

Petarde nisu zabava

Prvu kategoriju pirotehnike, naime, smiju koristiti samo stariji od 14 godina, dok će se roditelji (skrbnici) mlađe djece koja se zateknu s petardama i sličnim kažnjavati iznosima od 1000 do 3000 kuna. Zabranjeno je i nabavljati, prodavati i upotrebljavati petarde i redenike iz kategorije 3., a ni u skladištima ni u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Nadalje, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese (sredstava) 1., 2., i 3. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.), dok povećane novčane kazne za nedopušteno korištenje pirotehničkih sredstava sada iznose između tisuću i 15 tisuća kuna za fizičke te od tisuću do čak 80 tisuća kuna za pravne osobe. Dok se pirotehnička sredstva doživljavaju kao zabava, samo u Kliničkoj dječjoj bolnici Zagreb svake godine u hitnoj službi zaprime dvadesetak djece s ozbiljnijim ozljedama uzrokovanih pirotehnikom, koje zahtijevaju ambulantno ili bolničko liječenje. Najčešće zbog petardi i raketa.

– Kako je riječ o eksplozivnim i termičkim sredstvima, zahvaćanjem najčešće prstiju, šake i lica, oka i uha, dolazi do opeklinskih ozljeda kože i potkožja tih dijelova tijela, a ponekad i do rastrgnuća i otrgnuća tkiva oka i dijelova ili čitavih prstiju, oštećenja vida i pucanja bubnjića te oštećenja sluha – navodi prim. Zoran Barčot, dječji kirurg i voditelj Hitnog prijema u Klaićevoj. Ističe kako su posebno opasne naprave iz kućne radinosti kada se iz više pirotehničkih jedinica amaterski slažu nove sa željom da budu jače i efektnije, ali nerijetko posljedice njihova korištenja budu tragične, ostavljajući za sobom i trajni invaliditet. Kolateralne žrtve pogrešne primjene pirotehnike često su djeca koja promatraju na nedovoljnoj udaljenosti ili budu žrtve bacanja petardi i raketa – slučajnog ili namjernog. No osim za djecu, pirotehnika je u ovo doba godine često pogubna i za životinje. U udruzi Prijatelji životinja danima već, i prije dopuštenog roka uporabe pirotehnike, primaju dojave građana koji se žale na glasnu pucnjavu i bučne eksplozije petardi koje rezultiraju prestravljenim i traumatiziranim, a ponekad i ozlijeđenim psima, mačkama, pticama i drugim kućnim i divljim životinjama.

Psi stradaju i pod kotačima

Podsjećaju kako i novi Zakon o zaštiti životinja zabranjuje bacanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava na životinje, što se kažnjava s 10 do 30 tisuća kuna. No, mnogi očito ne mare što snažna buke može oštetiti osjetljiv sluh ili izazvati psihički šok ili srčani udar kod životinja, dok pogođene petardom stradavaju i od opeklina ili pod kotačima automobila nakon što u panici i strahu pobjegnu. Luka Oman iz Prijatelja životinja kaže kako je pohvalno što su uvedene kazne za roditelje i skrbnike čija djeca bacaju petarde te što su povećane kazne za nedopušteno korištenje pirotehničkih sredstava.

– No kako je zbog lake dostupnosti i učestale zlouporabe pirotehničkih sredstava teško nadzirati provođenje zakonskih odredbi, i dalje se zalažemo za potpunu zabranu pirotehnike kategorije F2 i F3 tijekom cijele godine – kaže on. Dr. sc. Silvija Rakočević iz zagrebačke veterinarske ambulante Goldi kaže kako životinje, posebice pse, od malih nogu treba trenirati na buku, lupanje, glasnu glazbu s radija i slično, kako bi vrijeme dopuštene pirotehnike lakše podnijele. No, ako smo to propustili, odgovor na pucnjavu može biti glasnija glazba i igranje sa životinjom kako bismo je zabavili i skrenuli joj pozornost, a u slučaju da to ne uspijeva, treba joj dati neki anksiolitik koji smiruje strah, poput Prozaca. – To ne činite na vlastitu ruku, već u dogovoru s veterinarom kako psu ne biste dali previše ili premalo, što opet može biti na njegovu štetu – ističe ona te dodaje kako kao privremena mjera mogu poslužiti i “ljudski” čepići za uši koji su lako dostupni.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...