s velikom zanimanjem slušala svjedočanstva štićenika

Djeca HNK Primorac Biograd u posjeti zajednici Cenacolo; Zajedno na putu iz tame u svjetlo 

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Vrlo često u današnje vrijeme, ako skrenete s pravog puta, bivate odbačeni i osuđivani, kako od društva tako i od obitelji. No i u takvim trenucima postoje mjesta na koja možete otići i zatražiti pomoć. Tim povodom, sad već tradicionalno, drugu godinu zaredom  škola nogometa HNK Primorac Biograd, posjetila je  zajednicu Cenacolo na Jankolovici.
Riječ je o zajednici koja se vodi sloganom; Hrabro naprijed, promjena je moguća! Nije bitno tko je pogriješio  i što je pogriješio. U zajednici Cenacolo na Jankolovici trenutno živi tridesetak momaka koje je okrutna životna sudbina, loše društvo, loša promišljanja dovela do dna.

U posjet zajednici, išla su djeca mlađih pionira i pionira,(djeca od 12- 15 g), koja u fazi pretpuberteta i puberteta prolaze kroz turbulentno razdoblje svoga života i ulaze u svakakva iskušenja. U posjetu komuni bilo je oko 30 djece koja su čula svjedočanstva štićenika koja im mogu pomoći u njihovom daljnjem razvoju i suočavanju s potencijalnim opasnostima raznih ovisnosti.

Kako su djeca reagirala na ova bolna svjedočanstva, te što ih je razveselio, rekao nam je voditelj škole nogometa, gospodin Jure Knez.

– Dojmovi djece su više nego pozitivni. Početnu tremu nakon dolaska smo razbili s onim u čemu najviše guštamo – nogometnom utakmicom protiv štićenika komune na njihovom igralištu!
Djeca su se opustila i atmosfera je bila stvarno odlična. Nakon toga su s velikom zanimanjem slušala svjedočanstva dvoje štićenika, nekad i samih vrhunskih sportaša, koji su nesebično i iskreno ispričali svoju životnu priču! Većina djece,  po mom mišljenju imala je krivu percepciju o ovisnicima, te su kroz ovo druženje mogli uvidjeti da su to obični momci koji su u jednoj fazi života skrenuli sa svog puta i sad se svim silama žele vratiti nazad! Ta iskrenost je po mom mišljenju ključna za uspostavu odnosa s djecom, a momci iz Cenacola su u tome uspjeli.

 

Simbolična novčana pomoć zajednici

– Kao voditelj škole prije svega moram reći da sam ponosan na momke koji su prepoznali bližnjega u potrebi. Svaki od njih je od svog džeparca odvojio nekoliko kuna, kojima smo kupili osnovne namirnice za komunu. Također sam sve više svjestan kako je svaki član društva, pa tako i mi sportski treneri, odgovoran za cjelokupan razvoj djece, a ne samo onaj sportski.
Za mene su svjedočanstva također bila dramatična i poučna. Oduševila me spremnost momaka iz zajednice da svojim bolnim iskustvima pomognu drugima, posebno djeci. Od srca im se zahvaljujem, zaključio je Knez.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar