Donosimo pet velikih otkrića koji će promijeniti svijet nabolje

Koje ćemo tekovine modernog doba vidjeti za godinu dana? A za dvije? Donosimo vam pet velikih otkrića, u izboru tportala, koja će, uz malo sreće, naš svijet promijeniti nabolje.

Besplatni internet svugdje

Preko pedeset posto ruralnih područja u Europi, Africi i Aziji i dalje ne mogu pristupiti kvalitetnom brzom internetu. Ako ste ikad maštali kako bi jednog dana cijeli svijet mogao imati beskonačni Wi-Fi, imamo dobru vijest za vas. Greg Wyler, osnivač OneWeba to planira učiniti za svega deset godina. Zašto bi mu to moglo poći za rukom? Odgovor je jednostavan: financira ga Virgin.

Cjepivo protiv AIDS-a

Svijet je ovo čekao već desetljećima. Znanstvena dostignuća omogućit će nadu za stvaranje cjepiva protiv AIDS-a. Prema članku objavljenom u Scienceu, znanstvenici iz Nacionalnog instituta za zdravlje uspjeli su stvoriti antitijelo koje napada HIV iz tri vektora te tako razvija cjepivo koje će suzbiti ovu opasnu zarazu. Ako sve prođe kako treba, do kraja iduće godine cjepivo će se testirati na oboljenima od AIDS-a.

Google razvija pametne kontaktne leće

Izgleda da Google ne vidi granice u svijetu tehnologije te u život donosi stvari o kojima smo sanjali godinama. U suradnji sa farmaceutskom kompanijom Novartis, Google već tri godine razvija prototip pametnih kontaktnih leća. Najpoželjnija primjena ove tehnologije je u medicini: leće mogu pratiti razinu glukoze analizirajući suze. Dijabetičare će ovaj izum jednostavno preporoditi.

Kina slijeće na tamnu stranu Mjeseca

Kina je 2016. službeno počela s pripremom novog stadija istraživanja Mjeseca. Plan je poslati letjelicu Chang’e-4 na, pišu mediji, mračnu stranu Mjeseca. To misteriozno područje, podsjećamo, ljudi nikad nisu istražili. Kinini planovi za Mjesec prilično su ambiciozni – oni već rade na pripremama za misiju Chang’e-5.

Stiže organska elektronika koja se razgrađuje u vašem tijelu

Zhenan Bao, profesor kemijskog inžinjeringa na Stanfordu i njegovi kolege stvorili su prvi elektronički biopolimer koji se nakon korištenja može razgraditi u ljudskom tijelu. Oni ga u znanstvenom radu opisuju kao laganog, biokompatibilnog, ulatratnkog i potpuno bezazlenog. Znanstvenici tvrde da se ovaj uređaj može koristiti u brojnim poljima kako bi omogućio istraživanje bez štete za okoliš.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...