Evo koliko dugo smiju stajati ostaci hrane od Božića; Svaka namirnica ima svoje pravilo

Trovanje hranom lako ćete izbjeći ako se pridržavate jednostavnih pravila za skladištenje. Povrće može dulje stajati nego meso.

Hladnjak je u blagdansko vrijeme uvijek krcat svakakvim vrstama mesa, ribe, povrća i salate. Ako nisu pohranjene kako treba, ove namirnice mogu izazvati trovanje želudca. Postoji hrana niskog rizika i ona visokog rizika. U prvu skupinu ubraja se voće i povrće, a u drugu namirnice bogate proteinima i vodom, kao što su: mliječni proizvodi, jaja, piletina, meso i morski plodovi. Ovih pet namirnica najčešće završavaju u hladnjaku nakon Božića, a stručnjaci savjetuju kako se i kada koja treba pohranjivati.

Blagdanska šunka

ako se šunka kod nas običava jesti za Uskrs, neki je vole pripremiti i za Božić. Nutricionistica Aloysa Hourigan kaže kako kuhana šunka može trajati i po nekoliko tjedana ako se pravilno skladišti. Savjetuje da šunku izvadite iz plastičnog ovitka i prekrijete je čistom krpom kako se ne bi isušivala. Iako se ubraja u namirnice visokog rizika, šunka u sebi sadrži mnogo soli, koja je konzervira i tako ona traje dulje. Ipak, ako je ne mislite brzo pojesti, preporučuje se zamrznuti je.

Pečenica

Svinjetina je namirnica visokog rizika i potrebno ju je pažljivo pohraniti kako bi se smanjio rizik od trovanja. Hourigan upozorava da pečenicu ne biste smjeli držati u hladnjaku nakon pečenja dulje od 48 sati, a pritom trebate i smanjiti temperaturu na pet stupnjeva ili manje. Ako je ne mislite brzo pojesti, bolje je odmah svinjetinu zamrznuti nego čekati nekoliko dana. Ono što nipošto ne smijete raditi jest odmrznuti je pa ponovno zamrznuti.

Piletina i ostala perad

S mesom peradi trebate biti pažljivi kao i sa svinjetinom – ne držite je u hladnjaku dulje od dva dana. Piletina koja nije dobro kuhana ili pečena može se lako zaraziti salmonelom i kampilobakternim bakterijama. Simptomi salmonele – tip gastroenteritisa uzrokovanog salmonelom – uključuju groznicu, glavobolju, proljev, bol u trbuhu, mučninu i povraćanje. Simptomi obično počinju od šest do 72 sata nakon što se pojede kontaminirana hrana i obično traju između četiri i sedam dana. Zamrznutu piletinu uvijek treba odmrzavati u hladnjaku, jer je to najsigurniji način da je držite izvan zone opasne temperature za visoko rizičnu hranu.

Morski plodovi

Od svih namirnica, plodovi mora imaju najkraći rok trajanja u hladnjaku. Svježe ih treba čuvati samo jedan dan, a kuhane ne dulje od 48 sati. “Svježi plodovi mora mogu biti zamrznuti, ali budite sigurni da je to što je moguće hermetičnije”, kaže Hourigan. Kod odmrzavanja plodova mora za obrok, stavite ih pod mlaku vodu i ne ostavljajte ih više od 24 sata nakon odmrzavanja.

Pečeno povrće

Budući da je povrće hrana niskog rizika, manje je podložno zarazama i smije bez problema stajati poklopljeno u hladnjaku do tri dana, piše Daily Mail.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...