ona ne tako dobra strana blagdana

Evo s čim si pomoći nakon slavljeničkih noći začinjenih alkoholom

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Blagdani su tu, a vi ste imali slavljeničku noć obilato začinjenu alkoholom?

Od 5000 medicinskih biljaka registriranih na Hrvatskom medicinskom institutu, samo njih 7 učinkovito je u svrhu liječenja i pročišćavanja jetre. Koje su to biljke?

1) Artičoka (Cynara scolymus) smanjuje naslage masti i razine kolesterola u jetri. Istraživači su otkrili da ekstrakt artičoke ima značajan antioksidirajući učinak koji je sposoban zaštititi jetru od oštećenja. Artičoke se koriste za stimulaciju protoka žuči iz jetre, a za ovo se smatra da pomaže smanjiti simptome žgaravice i “mamurluka.” Artičoka se također koristi za visoki kolesterol, sindrom iritabilnog crijeva (IBS), probleme s bubrezima, anemiju, zadržavanje tekućine (edemu), artritis, infekcije mjehura i probleme s jetrom.

2) Korijen cikorije štiti od kemijski induciranih slobodnih radikala i moguće toksičnosti za jetru. Preventivno liječenje ekstraktom cikorije značajno smanjuje oksidativni stres i sprječava oštećenje stanica, poboljšavajući stanje jetre zahvaljujući toksičnosti. Osim pozitivnog antioksidirajućeg efekta, korijen cikorije pruža funkcionalnu podršku jetri i ima obećavajuću ulogu vrijednu razmatranja za sprječavanje oksidativnog stresa i ozljeda jetre u nekim situacijama.

3) Sylimarin ima antioksidirajuću funkciju te funkciju stabiliziranja membrana, promovira hepatocitnu regeneraciju; štoviše smanjuje upalne procese i inhibira fibrogenezu u jetri. Ovi rezultati utvrđeni su putem eksperimentalnih i kliničkih studija. Kod kroničnih bolesti jetre uzrokovanih oksidativnim stresom (alkoholne i nealkoholne bolesti masne jetre, lijekovima i kemijski inducirane hepatične toksičnosti), antioksidirajući lijekovi poput silymarina mogu imati pozitivan učinak.

4) Pektin pomaže obnoviti jetru u akutnim i kroničnim procesima, normalizirajući metabolizam kolesterola i obnavljajući snagu za pomoć tijelu kojemu je potrebna.

5) Helychrisum arenarium ima antispazmatična i antiupalna svojstva, te je pročišćivač krvi koji se već stoljećima koristi kao stimulans za jetru i detoksifikator. Koristi se u narodnoj medicini za liječenje bolesti jetre i za oslobađanje tijela od toksina, teških metala, bakterija i zagađenja zraka, piše Dnevno.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar