Glasovac: “Incident s vjeroučiteljem je skandalozan i šokantan, no nisu svi takvi”

SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac komentirala je u razgovoru za N1 slučaj vjeroučitelja koji je šokirao Hrvatsku.

Kako komentirate slučaj vjeroučitelja koji je šokirao hrvatsku javnost?

“To je nešto što je skandalozno, šokantno i sramotno i do sad neviđeno. Koliko sam čula, poznat je taj vjeroučitelj po takvim i sličnim ispadima samo što su sada došle na vidjelo”.

Je li vjeronauku mjesto u školi? Treba li revidirati ugovor sa Svetom Stolicom?

“Ne bih generalizirala i rekla da su svi vjeroučitelji takvi. Ali mislim da su se stvorile pretpostavke da se revidira ugovor sa Svetom Stolicom. Ja sam išla na vjeronauk i to nije negativno utjecalo na mene … Učitelji se zapošljavaju na specifičan način i tu školski odbor nema nikakve ovlasti. Vjeroučitelji imaju ubrzani put napredovanja spram drugih, zasebna su kategorija i obrazovni sustav tu ima malo ovlasti.

Oni su tu zasebni po pitanju obrazovanja i nastavnih sredstava, stvari bi trebalo revidirati, nemam ništa protiv nauka o vjeri, nemam ništa protiv da djeca imaju priliku o tome učiti u školi. Imali smo puno primjedbi da se vjeronauk stavlji u raspored drugi, treći sat zbog djece koja ga ne pohađaju. Mogli smo samo dati uputu da se vjeronauk stavi prvi ili zadnji put da druga djeca koja ne idu na vjeronauk ne bi bila zakinuta”.

“Ovaj incident je nešto strašno i nije stvar je li ga zaposlio školski odbor ili crkva, u svakom žitu ima kukolja. Revizija ugovora RH sa Svetom Stolicom je potpuno druga tema koja ne rješava ovakve anomalije. Kriteriji bi sigurno trebali biti stroži, ali razgovor je nešto sasvim drugo.

Kako gledate na novi sastav povjerenstva za strategiju obrazovanja?

“Drago mi je da se konačno oformilo, nije mi drago da je premijer na čelu jer se ono dodatno politizira. Želim povjerenstvu sreću, ovo s akcijskim planom je smiješno i sad moramo raditi novi. Želim da rade što prije i što bolje. Premijer je sve pokazao što misli kada se sam imenovao na čelo povjerenstva”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...