Grad Nin dobitnik vrijedne donacije Adris Zaklade za program valorizacije kulturne baštine

U preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Zagrebu, 5. prosinca 2017.održana je svečana dodjela donacija i stipendija Zaklade Adris čime je zaključen 11. donacijski ciklus najveće korporativne zaklade u ovom dijelu Europe. Zaklada Adris dodijelila je više od tri milijuna kuna za novih 50 projekata i stipendista iz dva programa – Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota.

Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović istaknuo je „važnost korporativne filantropije i promicanja kulture izvrsnosti znanja, dobra i solidarnosti“. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak  naglasila je kako je „nužno u stipendiranje uz državu  uključiti i gospodarstvenike, a Zaklada Adris dobar je primjer drugima kako se mladima osiguravaju jednake mogućnosti“.

“Ovi projekti, a poglavito naši stipendisti oni su od kojih očekujemo da stalno uče, da se razvijaju i grade budućnost. U konačnici, očekujemo da postanu sposobni zamijeniti nas i zauzeti ključne pozicije u znanosti i gospodarstvu“, istaknuo je Korado Korlević, predsjednik Zaklade. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić spomenuo je i misao Akademijina osnivača Josipa Jurja Strossmayera da se samo znanjem, znanošću i obrazovanjem Hrvati mogu pozicionirati među većim narodima, a da su kultura i umjetnost važni za očuvanje nacionalnog identiteta.

Na svečanosti je predstavljeno sedam odabranih projekata iz ovogodišnjeg donacijskog ciklusa, među kojima je Projekt Grada Nina iz područja Baština, dobio najviše sredstava. Na samoj svečanosti predstavljen je Projekt valorizacije ninske kulturne baštine – Uređenje šetnice uz bedeme, na obali kralja Petra Krešimira IV u povijesnoj jezgri Nina.

„Projekt uređenja šetnice u dužini od 450 m nalazi se na sjevernoj strani ninske stare jezgre uz bedeme koji predstavljaju posljednju fazu fortifikacijske gradnje u Ninu i datiraju u vrijeme od 15. do 18. stoljeća.

„U suradnji s konzervatorskom strukom, odlučili smo se za što bezbolnije zahvate u prostoru, te je osmišljena sljedeća koncepcija uređenja na način da dominiraju zelene površine uz same bedeme, potom 2 m široka staza od dekor betona – dakle izrada staze od pranog kulir betona, s kamenom sitnije granulacije te bojom koja odgovara podneblju u kojem se nalazi. Zamišljeno je da stazu i s druge strane omeđuje zeleni pojas, koji se proteže do već postojeće školjere uz more. Šetnica će biti oplemenjena samo decentnom i modernom urbanom opremom te niskom rasvjetom koja neće narušavati vizuru kulturnog dobra te ometati brojni zaštićeni ptičji svijet koji obitava u obližnjem Parku ninske solane.

Ukupna investicija ove prve faze uređenja iznosi 1.265.785,25, od čega je Adris zaklada donirala iznos od 300.000,00 kuna. “. Intencija ovog projekta je povezati kulturne znamenitosti najstarijega hrvatskoga kraljevskoga grada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...