“Ima li smisla vama pričati o ovisnosti? Prednjačimo po broju ovisnika, a ništa se ne poduzima”

Porodiljna naknada kasni mjesecima. Znate li koliko je to majkama važno? Žene su rodile na ljeto, a nakandu nisu dobile. Ne smije proći više od mjesec dana otkada se dijete rodi, a da ta naknada, koja je ionako mizerna, ne stigne. Kako je moguće da toliko kasni?, uputila je Irena Dragić pitanje Mariju Pešutu, gradskom pročelniku za zdravstvo i socijalnu skrb.

Problem zlostavljanja žena i sigurne kuće, ništa se nije promijenilo godinama. Nadalje, Zadarska županija je prvi vrhu po broju ovisnika. Godinama se ne radi ništa. Ima li smisla vama pričati o ovisnosti pročelniče? Što je u konačnici sa centrom Mocire, imamo li tu kakvih dobrih vijesti?, upitala se Dragić, a na slične probleme osvrnuo se i Antun Novoselović.

Moramo težiti pomoći obiteljima ovisnika, ne samo onih o drogi i alkoholu, već i o kocki. Svaki dan se roditelji suočavaju s djecom koja su ovisna o drogama. Institucije i udruge koje se bave time moraju pomoći. Što se tiče pomoći, kasni se sa svim oblicima, ne samo s porodiljnim naknadama. Konkretan primjer, radi se o jednoj samohranoj majci koja je godinama dobivala pomoć. Ove godine je izostala. Informirala se, nije dobila informaciju. Potrebne su joj školske knjige i drva za orgijev. Žalila se i zbog toga. Ona u kući nema struje, da bi školovala dijete mora posuditi od susjede, rekao je Novoselović.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...