Karte za otok poskupjet će i do 20 posto; Otočani razmišljaju o prosvjedima

Neočekivana novogodišnja čestitka stigla je uoči božićnog blagdanskog vikenda na adrese otočana od sjevera do juga, a u vidu poskupljenja cijena, kako je objavio portal Naši školji.

Agencija za obalni linijski pomorski promet objavila je na svojoj službenoj web-stranici plovidbeni red i novi cjenik na državnim linijama za 2018. godinu, o čemu na dan objave nisu obavijestili ni otočne jedinice lokalne uprave ni javnost. Učinili su to tek danas, dva dana nakon što su otočani sami slučajno otkrili što ih čeka u sljedećoj godini i preko društvenih mreža obavijestili jedni druge.

U najmanju ruku, to je nepristojno i nekulturno! Samo dva, odnosno četiri tjedna nakon sastanaka u Zadru s vodećim ljudima Agencije i uprave Jadrolinije, na kojemu nije bilo ni riječi o poskupljenju, oni nam ovako, „ispod stola“, serviraju novi plovidbeni red i cjenik. Plovidbeni red u kojemu nije prihvaćen nijedan naš prijedlog ili sugestija niti ispoštovano usmeno obećanje koje smo dobili za tražene korekcije. A kamoli da nas je prošli tjedan netko kontaktirao i obavijestio o tome, komentirao je Jure Brižić, načelnik Općine Preko, dodajući da na ovome neće ostati i da će se otočani svim zakonskim sredstvima, preko Zadarske županije i resornog ministarstva, boriti za svoja prava.

Buru bijesa i gnjeva povećanje cjenika izazvalo je i u Otočnom saboru, koji je odmah reagirao na svojoj mrežnoj stranici i Facebook profilu preko kojega komunicira s većinom otočana.

Poskupljenje otočnih putničkih i karata za vozila novi je udar na gospodarstvenike svih otoka. Šokirani smo i nezadovoljni jer se nije ispoštovao usmeni dogovor da se ljetni plovidbeni red primjenjuje od 1. svibnja do 1. listopada. Pretpostavljamo da se to dogodilo zbog Zakona o obalnom linijskom prometu u kojemu stoji da je cijena otočne karte 50 posto od cijene sezonske karte. Najveće promjene dogodile su se u trajektnom prometu, gdje je poskupljenje od 10, 15, čak i 20 posto, kazao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora te upozorio da će to lančanom reakcijom dovesti do poskupljenja mnogih usluga i namirnica koje s kopna dolaze na otok, a, naglasio je, nije isključeno i da otočani organiziraju prosvjede.

Prema priopćenju Agencije za obalni linijski pomorski promet, od 1. siječnja 2018. godine na pojedinim državnim linijama doći će do promjena cijena putnih karata. Na nekim linijama one će biti više, a na nekima niže, tvrde u Agenciji. Stoga priopćenje prenosimo u cijelosti:
„Sve to rezultat je usklađenja cijena putnih karata s odredbom  Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu iz 2016. godine, koja propisuje da visina popusta za povlaštene, odnosno otočne karte može iznositi najviše do 50 posto od  sezonske cijene karte.

Agencija je uskladila cjenike s navedenom odredbom u natječajima za obavljanje javnog prijevoza za održavanje državnih linija koji su provedeni ove godine, a za dodjelu ugovora s primjenom od 1. siječnja 2018. godine.

Također, Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet je na 22. sjednici održanoj 20. prosinca 2017. razmatralo je mogućnost poticanja povećanja prometa putnika i određenih kategorija osobnih vozila na otoke u izvansezonskom razdoblju te uputilo Preporuku brodarima na trajektnim linijama o smanjenju cijene karata u iznosu od 20 osto od izvansezonske cijene karata u dane vikenda (od petka do nedjelje).

Mjera bi se primjenjivala u razdoblju od dva mjeseca, i to  početkom 2018. godine a za sljedeće kategorije: osobe, djeca od 3 do 12, osobni automobil (do 9 sjedala) do 5,00 m dužine i/ili 2,00 m visine, osobni automobil (do 9 sjedala) preko 5,00 m dužine i/ili 2,00 m visine, motocikl, moped, motocikl s prikolicom, tricikl, četverocikl, bicikl.

Po isteku navedenog probnog razdoblja, ovisno o učincima provedbe te preporuke, razmotrit će se mogućnost daljnje primjene, a osobito uzimajući u obzir pokazatelje povećanja iskoristivosti kapaciteta brodova te financijski efekt primjene preporuke“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...