Katarini Bolić HSP AS mora platiti 130.000 kuna

Pravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru bivša tajnica HSP Ante Starčevića, Katarina Bolić, zbog nezakonitog otkaza u trudnoći dobit će odštetu od 130.000 kuna, kako piše tportal. Ovu joj svotu na račun mora uplatiti njena bivša stranka jer je sud utvrdio kako je gospođa Bolić mimo zakonskih propisa u srpnju prošle godine otpuštena s dužnosti administratorice stranke, a da sve bude gore, bila je – u četvrtom mjesecu trudnoće.

HSP Ante Starčevića, koji je ovih dana medijima poslao priopćenje o ponovnom aktiviranju stranke, stoga je u teškoj financijskoj situaciji jer će im najvjerojatnije doći do blokade računa sve dok se ova svota ne isplati bivšoj tajnici. O tome kakva im je financijska situacija najbolje kazuje izjava novog koordinatora HSP Ante Starčevića za Zadar, Slobodana Devića Piće koji je kayao kako će prodati službeno vozilo kako bi isplatili dug gospođi Bolić.

Velik je ovo financijski udarac stranci koja se zadnjih mjeseci pokušava osoviti na noge nakon što je njeno članstvo s kompletnim rukovodstvom dalo ostavke i otišlo u redove nezavisnih vijećnika. Stranka je tako ostala bez zastupnika u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini te su se uspjeli ekipirati tek ovih dana i imenovati koordinatora za Zadar. Slobodan Dević Pićo, pak, kaže kako on s otkazom Katarini Bolić nema nikakve veze jer tada nije ni bio u stranci.

Naime, do otkaza tajnici došlo je odlukom Središnjice koja joj je poslala pismeni otkaz ugovora o radu u kojemu su naveli da “nije došla na radno mjesto od 7. srpnja”. No, dokaznim je postupkom utvrđeno da gospođa Bolić nije mogla ni ući u stranačke prostorije s obzirom da su tadašnji čelnici HSP AS-a osnovali drugu stranku, MODES, te ključeve ureda vratili Gradu. Kao županijska vijećnica HSP AS-a, Bolić je s njima otišla u MODES, a prema njenim riječima, tadašnji predsjednik stranke Rudolf Dvorski, na pitanje što će biti s njom, odgovorio joj je da oni ““više nisu članovi stranke i da zove i pita Zagreb”.

Sudu je kasnije navela kako je nazvala Središnjicu, ali joj se nitko nije javio, a u ured stranke zbog vraćenog ključa više nije mogla. Svejedno, glavni tajnik HSP AS-a, Pero Ćorić, potpisao je otkaz, o čijim je razlozima kasnije morao svjedočiti na zadarskom Općinskom sudu.

Sutkinja Ivana Čačić-Brčić utvrdila je da je otkaz nezakonit: “Nije nedvojbeno utvrđeno da bi tužiteljica napustila radno mjesto svojom voljom, već iz izvedenih dokaza proizlazi da je razlog tome nemogućnost pristupa radnom mjestu, službenom telefonu i mailu, odnosno zaključane prostorije u kojem je obavljala rad, pa stoga nije ostvarena teška povreda radne obveze”. U obrazloženju presude navodi se i kako je “nedvojbeno utvrđena okolnost da je prostor u kojem je tužiteljica radila (i u kojem je bio priključak telefona, kao i blokirani službeni mail), vraćen Gradu Zadru”. Navodi se i to da je HSP AS imao saznanja o tome da je prostor vraćen Gradu, ali je “11. srpnja, unatoč saznanjima glede poslovnog prostora, donio spornu odluku o otkazu, bez da je tužiteljici omogućio iznošenje obrane”.

Kako je bila riječ o prvostupanjskoj presudi, rukovodstvo HSP AS-a žalilo se smatrajući da je otkaz opravdan, međutim pravomoćnom presudom potvrđena je odluka sutkinje Općinskog suda u Zadru te je naveden i iznos koji stranka mora isplatiti bivšoj tajnici.

U cijeloj ovoj priči, naime, sud nije zanimala činjenica što je rukovodstvo zadarske podružnice starčevićanaca otišlo u novu stranku, već isključivo to je li raskid ugovora o radu bio zakonit ili ne. Što se tiče povratka na posao Katarine Bolić, prvostupanjskom je presudom starčevićancima naloženo da je vrate na posao, i to: “Na radno mjesto administratora odnosno ako je navedeno mjesto popunjeno ili prestalo postojati iz bilo kojeg drugog razloga, na drugo odgovarajuće radno mjesto prema stručnoj spremi, kvalifikacijama i sposobnostima tužiteljice u roku od 8 dana.”, uz nadoknadu i parničnih troškove od 2.500 kuna.

No gospođa Bolić je u međuvremenu otišla na porodiljni dopust, ali i da se je htjela vratiti na posao administratorice, nije ni mogla jer je stranka praktično prestala funkcionirati nakon što je članstvo otišlo u nezavisne vijećnike, a HSP AS samo na papiru ostao u koaliciji s HDZ-om. U svoj novi početak, nažalost, ovih dana tako kreću s velikim minusom na računu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...