Krase nam dom za Božić, a evo kako će zvijezda trajati duže

Biljka zvana božićna zvijezda čest je ukras u domovima za vrijeme blagdana, a iako lijepo izgleda, predstavlja izazov za održavanje, no uz posebnu njegu krasit će vaš dom mjesecima…

Prema meksičkoj legendi, siromašna djevojčica željela je na Badnjak donijeti u crkvu poklon u čast Djevice Marije. Kako nije imala poklon, otišla je u crkvu bez ičega. Putem joj se javio anđeo i rekao joj da ponese malo korova. Ona je to i učinila, a kad je korov stavila na oltar, on se pretvorio u predivan cvijet sa zelenim listovima i crvenim cvjetovima. Otad božićna zvijezda predstavlja simbol Božića i njome se ukrašavaju domovi i crkve.

Ova specifična biljka s godinama je stekla reputaciju iznimno teške sobne biljke kad je riječ o njezinom održavanju. Ako nadolazećih blagdana dom planirate ukrasiti božićnom zvijezdom, stručnjaci savjetuju kako ju očuvati na životu i poslije njih.

Porijeklom iz suptropskog dijela Meksika i središnje Amerike, božićna zvijezda prilagođena uzgoju u domu može narasti do 45 centimetara i stiže s crvenim, bijelim ili ružičastim listovima. Za kupnju božićne zvijezde mnogi se odlučuju upravo u vrijeme blagdana, a nepravilnom njegom ona često vrlo brzo uvene.

Ova biljka voli toplinu i svjetlost s mjerom. Pozicioniranje božićne zvijezde uz izvor toplog zraka jednako će štetno utjecati na njezin vijek trajanja poput direktnog pozicioniranja uz izvor prirodne svjetlosti. Prema riječima mnogih, optimalna temperatura za božićnu zvijezdu trebala bi se kretati između 15 i maksimalnih 20 stupnjeva Celzijevih.

Osim brige o pozicioniranju na odgovarajuće mjesto u domu, božićna zvijezda iziskuje veću pažnju kad je riječ o zalijevanju. U odnosu na većinu sobnih biljaka, zahtijeva zalijevanje odozdo preko podloška jer ono klasično uzrokuje taloženje hranjivih tvari, što uglavnom rezultira truljenjem biljke.

Prema preporuci stručnjaka, svaka tri dana podložak je potrebno napuniti vodom te nakon pola sata izliti višak koji biljka nije uspjela upiti.

U mjesecu ožujku božićna zvijezda najčešće ostaje bez listova, stoga je upravo on idealno vrijeme za orezivanje na 10 do 15 centimetara visineiznad mjesta grananja, a time ćete omogućiti cvatnju sljedeće godine jer se cvijet formira na jednogodišnjim granama.

Kad se prelomi dio stabljike, uočit ćete sok koji izgleda kao mlijeko. S obzirom na to da je riječ o otrovnom produktu biljke koji može iritirati kožu, orezivanje ili kidanje listova obavljajte uz rukavice, a prilikom direktnog kontakta soka s kožom ruke isperite hladnom vodom, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...