Krešimir Krolo: “Zbog isprepletanja dugoročno će ispaštati crkva i školstvo”

Ravnatelji zadarskih srednjih i osnovnih škola sutra će biti na dva božićna primanja. Prvo će ih primiti zadarski nadbiskup Želimira Puljića koji će im se obratiti u svjetlu njihovog odgojno-obrazovnog rada. Nakon toga će ravnatelje škola kojima je osnivač Zadarska županija ugostiti župan Božidar Longin koji priređuje veliko božićno primanje u Arsenalu.

Dok je susret ravnatelja i župana Longina nešto što ne treba izazivati veliku pozornost jer ipak se radi o jednom zajedničkom sustavu, puno je intrigantniji susret ravnatelja s nadbiskupom Puljićem i njegovo obraćanje njima. Hrvatska se ipak deklarira kao sekularna država, a događaji poput ovog uvijek ostavljaju pitanja miješanja i utjecanja crkve u svjetovnu vlast.

Ako je to protokolarni susret, onda bi se trebali okupljati svi akteri civilnog društva. Sada kada imamo susret samo crkvenih predstavnika i ravnatelja, izgleda da se stvara neka vrsta pritiska na javno obrazovanje. U građanskom i uređenom društvu takve stvari se ne bi trebale događati. Kod nas su građani postali apatični na sve to, kaže sociolog Krešimir Krolo.

Krolo dodaje da unatoč apatiji koja vlada u društvu, da se u liberalnim demokracijama, građanskim društvima, neki usuzi moraju poštovati, te da ne smije doći do ispreplitanja. Također navodi i da je sam papa rekao da Crkva ima svoje poslanje kojeg se treba držati te komentira kako bi se u slučaju obrnutog procesa, zadiranja institucija civilnog sektora u crkveni, sigurno naišlo na veliki otpor.

Pokazalo da jedni i drugi najbolje funkcioniraju kada su unutar svojih okvira. U ovom scenariju će dugoročno ispaštati jedni i drugi, kaže Krolo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...