Loše izvedeni radovi!? Prošlo je 16 godina i tko je jamio, jamio je

Gradu Zadru  je  poznato u kojem stanju se nalazi zgrada u Petrčanskoj ulici u Zadru, međutim zgradom ne upravlja Grad Zadar, nego upravitelj zgrade Zadar stan d. o. o. , koji je dužan ulagati u zajedničke dijelove i uređaje zgrade kao što su krov i fasada. O  tim problemima smo i pismeno  izvijestili i  upozorili Zadar Stan d. o. o,  a radi što hitnije intervencije na fasadi zgrade , koji je dužan  izabrati izvođača radova, stoji u odgovoru Grada Zadra na naš upit vezano uz loše uvjete u kojim žive stanari socijalnih stanova u navedenoj zgradi čiji je vlasnik Grad Zadar. Antena Zadar je prva počela pisati o teškoj situaciju u kojoj se nalaze tamošnji stanari, a problem je na razinu gradskog vijeća dignuo vijećnik Akcije mladih Vladimir Gambiraža.

Nemam gdje staviti jelku jer kad pada kiša po podu moram staviti teče za skupljati vodu, televizija mi je pregorjela zbog kratkog spoja koji je nastao kada je vlaga došla do električnih instalacija, zid je pun plijesni, ali nema smisla da išta pituravam dok padaju kiše, čekat ću proljeće, samo je dio teških životnih priča stanara socijalnih stanova u zgradi u Petrčanskoj ulici koja je u vlasništvu Grada Zadra, a koje su nam iznijele Mirjana Zelić, Melanija Pletikosa, Branka Elez, Branka Jerić i Suzana Matulović. Mnogima je nezamislivo da žive u zidovima toliko natopljenih vlagom da ih je strah dotaknuti prekidač za struju da ih ne ubije struja. U takvim uvjetima živi Suzana Matulović.

– Strah me upaliti svjetlo da me struja ne ubije. Ne mogu ni upaliti klimu. Kada pada kiša, a ja sam na poslu, moja kćer Donata mora ostati kući i skupljati vodu po stanu. Plijesan mi se stvara po zidovima u spavaćoj sobi. Inače imam astmu, zbog uvjeta u kojima spavam dobila sam emfizem pluća, a vjerojatno i gljivice u njima. Jednom je pao komad plafon iznad kauča, skoro da mi sina nije ubilo. Kada pada kiša, ovi zidovi su kao spužva. Dovoljno ih je taknuti da se iz njih cijedi voda, rekla nam je Suzana Matulović koja je i kontaktirala Zadar Stan po ovom pitanju:

Rekli su mi da sama obnovim stan, da nema para za uređenje fasade.

U Zadar Stanu nitko od osoba ovlaštenih za zastupanje tvrtke nije u mogućnosti da komentira odgovor iz Grada Zadra da su dužni što hitnije sanirati fasadu. Ante Rušev je spriječen zbog službenih obaveza, kako nam je rekla tamošnja djelatnica. Za osnivača tvrtke, također ovlaštenog za njeno zastupanje, Joška Šupu nam je rekla da se ne nalazi ovdje.

Cijela zgrada je u rasulu. Da se dođe do toga zaključka ne treba biti veliki stručnjak. Dovoljno je vidjeti stubište gdje žbuka otpada sa zidova natopljenih vlagom. Stanari zgrade kažu kako oni imaju probleme od useljena.  Zgradu je radila tvrtka Veličić koja je poslije otišla u stečaj. Para je bilo, ali posao je loše obavljen. Stanari nam kažu da su tek naknadno saznali da nije postavljen posljednjih zaštitni sloj na fasadu.

Na naš upit hoće li Grad Zadar pokrenuti pitanje je li do nastale situacije došlo zbog propusta u gradnji dobili smo sljedeći odgovor iz Grada Zadra: “Što se tiče mogućih propusta u izgradnji zgrade smatramo da nakon proteka vremena od 16 godina od izgrađenog objekta nije  moguće utvrditi da li se radi o propustima u samoj izgradnji predmetne zgrade od strane izvođača radova  ili o potrebnom redovnom ulaganju u zajedničke dijelove i uređaje u zgradi“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...