Ministarstvo povlači opasne igračke; Ne stavljajte pod bor Mašu i medu, otrovnu loptu..

Progutani magneti, zaglavljeni ili udahnuti mali dijelovi u nosu, prignječeni prstići u otvorima autića, posjekline na oku…, neke su od najčešćih ozljeda igračkama zbog kojih mališani završe na dječjim kirurgijama.

Upravo u ovo predblagdansko vrijeme trgovci igračkama dolaze na svoje, stoga bi roditelji trebali pripaziti što kupuju djeci za pod bor, kako igra ne bi postala noćna mora za dijete i roditelja,igracke pišu 24sata.

Specijalist dječje kirurgije Klinike za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva), prim. dr. Zoran Barčot, upozorava na najčešće ozljede djece zbog igračaka.

– Najčešće se posijeku na oštre rubove igračaka, ozlijede meko tkivo šake kad guraju prstiće u male otvore, često imaju nagnječenja i posjekline zato što je drugo dijete na njih bacilo igračku ili imaju rane od uboda na šiljaste igračke. Neka djeca se povrijede kad padnu na oštre dijelove ili na njima ozlijede oko. U našoj hitnoj službi svake godine imamo desetke ovakvih slučajeva i pritom ne ubrajam djecu koja su se ozlijedila na biciklu, rolama, skejtu, romobilu, hoverboardu, kao ni ozljede koje nastaju kad dijete padne preko igračke u ranom djetinjstvu – kaže dr. Barčot.

Dodaje i da se djeca mogu udaviti vezicama za lutke, otrovati kemikalijama odmah nakon što su ih progutala ili kemikalije mogu biti razlog dugoročno teških oboljenja. Kozmetičke igračke mogu imati bakterije koje izazivaju infekcije kože, preglasne igračke mogu oštetiti sluh, a laseri njihov vid. Sve ovo upozorava na to da treba biti oprezan s odabirom igračaka.

Statistika pokazuje da se kod nas najviše kupuju lutke, a među omiljenim su i igračke životinja, bicikli, trocikli, romobili, slagalice te sve popularnije videoigre. Podaci Hrvatske gospodarske komore pokazuju i da najviše igračaka do nas dolazi iz Kine, potom Njemačke, Italije i susjedne Slovenije. Za zdravstvenu ispravnost igračaka nadležna je sanitarna inspekcija pri Ministarstvu zdravstva iz koje navode da igračke najčešće povlače zbog kemijske neispravnosti, ali i ako se djeca zbog njihova fizička i mehanička svojstva mogu ozlijediti ili ugušiti.

Ove su godine na tržištu prekontrolirali 48 igračaka od plastike, tekstila, drveta te pojedine smjese za modeliranje. U kontroli su pronašli jednu potencijalno opasnu igračku zbog oštrih rubova.

Opasni sastojci igračaka su i ftalati, koji se koriste za omekšavanje plastike, a lako se tope u dodiru sa slinom.

Sanitarna inspekcija lani je prekontrolirala 35 igračaka – četiri su bile opasne zbog ftalata, druge su imale oštre rubove, a nekima su se sitni dijelovi lako odvajali pa ih je dijete moglo progutati te se ugušiti. Igračke su povučene s tržišta i inspekcija je naredila da se unište.

Hrvatska je dio europskog sustava za informiranje o opasnim stvarima na tržištu RAPEX na kojem su ove godine pet puta upozorili na opasne igračke.

Bili su to kamion iz Kine s kojeg su se lako odvajali sitni dijelovi koji su opasni jer se dijete može ugušiti ako ih proguta, lutka Maša s Medvjedom iz Kine koja je povučena zbog kemijske opasnosti, kao i plastična lopta. Plastična gitara bila je opasna zbog pojasa koji je dijete moglo omotati oko vrata.

Proizvodi koji se prodaju u članicama EU te Lihtenštajnu, Islandu i Norveškoj moraju nositi oznaku CE. Ona dokazuje da ispunjava zahtjeve EU-a u području sigurnosti, zdravlja i okoliša. No u Zavodu za javno zdravstvo “Andrija Štampar” ističu da se proizvodi iz Kine u tamošnjim tvornicama serijski označavaju s CE iako nisu prošli europske kontrole i norme.

Igračke s magnetima nisu za djecu mlađu od osam godina i naročito je opasno kad dijete proguta više magneta, koji se mogu u probavnom traktu slijepiti i izazvati puknuće stijenki, koje može biti fatalno.

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje onih koje imaju intenzivne mirise jer to može biti znak da sadrže opasne kemikalije. Treba pripaziti i kod kupovine proizvoda široke potrošnje, kao što su sapuni i svijeće, koji izgledom i mirisom podsjećaju na hranu. Djeca se lako zabune i mogu takve proizvode pojesti.

Ako se zbog udahnutog ili progutanog dijela igračke beba počne gušiti, dr. Zoran Barčot savjetuje du se stavi u krilo licem prema tlu. Glava joj mora biti niže nego prsa i rukom treba udariti bebu između lopatica po leđima. Ako i dalje ne diše, treba pokušati potisnuti grudi držeći bebu licem prema gore.

Pritom joj glava i dalje mora biti niže nego prsa. S dva prsta treba pet puta stisnuti bebina prsa. Ako se guši dijete starije od godinu dana, treba ga podignuti i staviti svoje ruke oko njegova struka. Šaku jedne ruke treba saviti polažući palac na djetetov trbuščić ispod prsnog koša, a drugu ruku položiti na savijenu šaku i potezati gore – dolje.

Ako dijete ne izbaci progutani predmet, hitno treba tražiti medicinsku pomoć. Ako se guši dijete vrtićke dobi ili ono starije, predmet roditelji ne smiju sami vaditi jer ga mogu gurnuti dublje. Treba dijete tražiti da se nakašlje, a ako predmet ne izlazi, zvati Hitnu pomoć.

Igračke su povučene s tržišta radi ovih razloga

1. Dječji kamion ‘Happy’ maknut je s tržišta radi premalih dijelova koji se mogu odvojiti od kamiona i s kojima se dijete može ugušiti.

2. Plastična igračka lopta opasna je po zdravlje radi štetnih kemikalija koje nisu dozvoljene na hrvatskom tržištu.

3. Kemikalije koje su korištene u bojanju maske predstavljaju rizik za zdravlje i povučene su s tržišta.

4. Poznata lutka Maša s medvjedom zabranjena jer radi opasnih kemikalija. Kazna za uvoznika ovakve igračke može doseći i 100 tisuća kuna.

5. Plastična gitara povučena je s tržišta radi opasnosti od gušenja s remenom.

I odjeća prijeti:

Vezice se mogu zaglaviti – Ministarstvo  gospodarstva ove je godine upozorilo da dječje hlače turskog proizvođača Wendee tekstil imaju vezicu koja se može zaglaviti u sprave na igralištu. Rekli su roditeljima da izvuku vezicu.

Trenirka može ugušiti – Zbog vezica je ministarstvo uputilo roditelje da vrate trgovcima trenirku koju španjolska tvrtka Joma sport proizvodi u Kini. Tko ne želi vratiti, neka odreže vezice, kažu.

Predugačak remen visi ispod haljinice – Je li izgled razlog za upozorenje na predugačak remen koji viri ispod ruba čipkaste haljinice ili je opasna za curice koje je nose, u ministarstvu nisu napisali. Samo su rekli da je ne treba koristiti.

Zaštitna ograda ne štiti – Sigurnosna ograda za djecu njemačke tvrtke Reer ima nedostatnu zaštitu, tvrde u Ministarstvu gospodarstva. Kupce su uputili da vrate proizvod trgovcu od kojeg su ga kupili.

Opasne i autosjedalice – Recaro Optia autosjedalica namijenjena djeci između devet i 18 kilograma može se otkvačiti, a na dva modela Zero remen koji drži sjedalicu može olabaviti. Kupci su kod distributera mogli tražiti zamjenu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...