Modrići optuženi da su prevarili poreznu upravu za 870.728 eura

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić i njegova supruga Vanja pozvani su 9. siječnja na sud pored Madrida gdje će ih istražni sudac saslušati nakon što ih je španjolsko državno odvjetništvo optužilo da su prevarili poreznu upravu za 870.728 eura, rekla je osoba sa suda.

Supružnici se moraju pojaviti osobno na sudu u mjestu Alcobendas, udaljenom 15 kilometara od Madrida. Ondje će ih saslušati sudac Gonzalo Salgado jer se kuća i adresa Modrićevih nalaze u urbanističkom naselju koje potpada pod upravu Alcobendasa.

Državno odvjetništvo je 29. studenog optužilo 32-godišnjeg veznog igrača Real Madrida i njegovu suprugu za namjerno izbjegavanje plaćanja poreza u Španjolskoj. Oni su u Luksemburgu osnovali tvrtku Ivano S.A.R.L. na koju je Modrić prenio pravo na novac kojeg dobiva od sponzorskih ugovora uključujući zaradu od proizvođača sportske opreme Nike. Upraviteljica tvrtke osnovane 2012. je Vanja Modrić dok je Luka Modrić njen vlasnik. Tvrtku su nazvali po sinu.

Španjolska porezna uprava je otvorila istragu u siječnju 2016. nakon što Modrić nije prijavio prihod ostvaren od sponzorskih ugovora 2013. i 2014. godine. Državno odvjetništvo tvrdi da Modrić i njegova supruga, koji žive pored Madrida, sav porez moraju plaćati u Španjolskoj gdje hrvatski nogometaš ima ugovor o radu s Real Madridom. Tužiteljstvo navodi kako je jedini cilj osnivanja tvrtke u Luksemburgu, gdje su porezi drastično niži, te prenošenje prava na nju bilo izbjeći plaćanje poreza u Španjolskoj.

Luka Modrić bi u subotu popodne trebao trenirati na sjeveru Madrida, na prvom treningu Real Madrida nakon Božićnih blagdana kada su igrači dobili nekoliko slobodnih dana.

Luka i Vanja Modrić morat će se na sudu očitovati o optužnici pred sucem koji je 28. studenog ispitao Marcela Vieiru, 29-godišnjeg lijevog beka. On je bio priznao da 2013. nije uplatio poreznoj upravi 490.917 eura te se obvezao uplatiti taj iznos zajedno s kamatama. S druge strane, napadač Cristiano Ronaldo optužen za utaju 14,7 milijuna eura poreza tvrdi da je nevin te se postupak nastavlja, piše 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...